close
Szlovák gáztranzit megállapodás
Egyéb - Gáz

Szlovák gáztranzit megállapodás

HĂşsz ĂŠvre szĂłlĂł gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠst Ă­rt alĂĄ az orosz Gazprom a szlovĂĄkiai SPP tĂĄrsasĂĄggal. A megĂĄllapodĂĄstĂłl stabilabbĂĄ vĂĄlhat az orosz gĂĄz eljutĂĄsa az eurĂłpai piacokra.

Az orosz Gazprom hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄztranzit szerződĂŠst kĂśtĂśtt a szlovĂĄkiai Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) tĂĄrsasĂĄggal, Ă­rja az Upstream Online. A szerződĂŠs szerint a vevő Ăśsszesen 130 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt kap a kĂśvetkező 20 ĂŠvben. A szerződĂŠsre tĂśbb mint kĂŠtĂŠvnyi tĂĄrgyalĂĄs utĂĄn kerĂźlt pecsĂŠt. 

Az Ăşj megĂĄllapodĂĄsnak kĂśszĂśnhetően a kĂśvetkező hĂşsz ĂŠvben tovĂĄbb javul EurĂłpa gĂĄzellĂĄtĂĄs biztonsĂĄga, ĂŠs Ăşjabb garancia van arra, hogy OroszorszĂĄg a fĂśldrĂŠsz biztos gĂĄzszĂĄllĂ­tĂłja, idĂŠzi az inernetes lap Alekszander Medvegyevet, a Gazprom vezĂŠrigazgatĂł-helyettesĂŠt. A gĂĄzt az SPP leĂĄnyvĂĄllalata, az Eustream fogja tovĂĄbbĂ­tani. UtĂłbbi kĂśtĂśtt egy mĂĄsik szerződĂŠst is a Gazprommal, amely ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz 2028-ig tĂśrtĂŠnő tovĂĄbbĂ­tĂĄsĂĄrĂłl szĂłl.