close
A nem hagyományos gázkészletek kitermelésének felfutására számítanak az USA-ban
Egyéb - Gáz

A nem hagyományos gázkészletek kitermelésének felfutására számítanak az USA-ban

A magas gĂĄzĂĄrak, ĂŠs a gyors technolĂłgiai fejlĂľdĂŠsnek kĂśszĂśnhetĂľen a nem hagyomĂĄnyos gĂĄzkĂŠszletek kitermelĂŠsĂŠnek felfutĂĄsĂĄra szĂĄmĂ­tanak iparĂĄgi kĂśrĂśkben, egy a napokban publikĂĄlt jelentĂŠs szerint. Az elemzĂľk arra szĂĄmĂ­tanak, hogy 2020-ban az USA fĂśldgĂĄztermelĂŠsĂŠnek 69 szĂĄzalĂŠka a nem hagyomĂĄnyos kĂŠszletekbĂľl szĂĄrmazik majd, ĂŠs kanadĂĄban is elĂŠrheti a teljes gĂĄzkitermelĂŠsen belĂźl a 43 szĂĄzalĂŠkot ezeknek a mezĂľknek a rĂŠszesedĂŠse.

A nem hagyomånyos kÊszletekkel kapcsolatos elþrejelzÊsek mintegy 560 milliård ÊrtÊkben, 300 ezer nem hagyomånyos fÜldgåzkút fúråsåt valószínÝsítik 2020-ig. A kÜzelmúltban egy kaliforniai szakmai konferenciån tÜbb szakember is hangsúlyozta, hogy a nem hagyomånyos fÜldgåzkÊszletekkel kapcsolatos eredmÊnyek azt mutatjåk, az iparåg jól reagålt a hagyomånyos kÊszletek csÜkkenÊsÊre. 

Ugyanakkor tĂśbben Ăşgy vĂŠltĂŠk, az elĂľrejelzĂŠs “nagyon optimista”, viszont reĂĄlisnak tartjĂĄk, hogy pĂŠldĂĄul a szĂŠnhez kĂśtĂśtt metĂĄn, az olajhomok, ĂŠs mĂĄs alternatĂ­v szĂŠnhidrogĂŠn elĂľfordulĂĄsok egyre jelentĂľsebb szerepet fognak jĂĄtszani az USA ellĂĄtĂĄsĂĄban. A statisztikai adatok azt mutatjĂĄk, hogy az elmĂşlt egy ĂŠvben rendkĂ­vĂźli mĂŠrtĂŠkben megnĂľtt a nem hagyomĂĄnyos gĂĄzkĂŠszletek kutatĂĄsĂĄra, illetve termelĂŠsbe ĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra fordĂ­tott Ăśsszegek nagysĂĄga.