close
Cernavoda: megszületett a nemzetközi vegyesvállalat az atomerőmű bővítésére
Atom - Egyéb

Cernavoda: megszületett a nemzetközi vegyesvállalat az atomerőmű bővítésére

A romĂĄn kormĂĄny, az atomerőművet Ăźzemeltető Nuclearelectrica kĂŠpviselői, illetve hat kĂźlfĂśldi magĂĄnbefektető alĂĄĂ­rta az erőmű 3-as ĂŠs 4-es blokkjĂĄnak megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre, illetve ĂźzemeletetĂŠsĂŠre lĂŠtrejĂśvő vegyesvĂĄllalat alapĂ­tĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł okiratot. A hozzĂĄvetőlegesen 4 milliĂĄrd eurĂłs beruhĂĄzĂĄsi kĂśltsĂŠgek felĂŠt a romĂĄn ĂĄllam viseli.

A cernavodai nukleĂĄris erőmű bővĂ­tĂŠsĂŠben a CEZ, az Iberdrola, az RWE, az Enel, az Electrabel, valamint az ArcelorMittal romĂĄniai leĂĄnyvĂĄllalata a kormĂĄny partnere. A most megalapĂ­tott vegyesvĂĄllalat 51 szĂĄzalĂŠkban ĂĄllami kĂŠzben maradt. A kĂŠt Ăşj blokk a tervek szerint 2015-ben ĂĄll majd Ăźzembe.

A korĂĄbbi egyeztetĂŠseknek megfelelően a CEZ, az RWE, az Enel, ĂŠs az Electrabel egyenkĂŠnt 9,15 szĂĄzalĂŠkban lesz tulajdonosa az Ăşj vĂĄllalatnak, az ArcelorMittal ĂŠs az Iberdrola pedig 6,2-6,2 szĂĄzalĂŠkot birtokol.

A cernavodai blokkok a romĂĄniai villamosenergia-igĂŠnyek mintegy 18 szĂĄzalĂŠkĂĄt fedezik, a bővĂ­tĂŠs azonban elengedhetetlen a hosszĂş tĂĄvĂş ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg fenntartĂĄsĂĄhoz. A vegyesvĂĄllalati szerződĂŠs alĂĄĂ­rĂĄsĂĄt kĂśvetően Varujan Vosganian, romĂĄn energetikai miniszter emlĂŠkeztetett, hogy az energiaszektorba ĂĄramlĂł befektetĂŠsek ĂŠrtĂŠke a kĂśvetkező ĂŠvekben megkĂśzelĂ­ti a 10 milliĂĄrd eurĂłt, 2020-ra a beĂŠpĂ­tett erőművi teljesĂ­tmĂŠnyek nagysĂĄga elĂŠri a 100 terawattot.