close
Nagyobb piacot akar az Ukrenergy Trade
Áram - Egyéb

Nagyobb piacot akar az Ukrenergy Trade

Az eddiginĂŠl nagyobb szeletet szerezne meg a magyarorszĂĄgi villamos energia kereskedelmből az ukrĂĄn tĂśbbsĂŠgű Ukrenergy Trade Zrt., terjeszkedĂŠsĂŠt azonban szabĂĄlyozĂĄsi akadĂĄlyok nehezĂ­tik. A Mavirt beperelte, a kiĂştnak azonban a megĂĄllapodĂĄs tűnik.

Beperelte a Mavir Zrt-t. az Ukrenergy Trade Zrt., mert nem kapott tőle megnĂśvekedett ukrajnai ĂĄramimportjĂĄhoz tĂśbblet hatĂĄrkeresztező kapacitĂĄst. A Mavirnak, korĂĄbbi kĂśzlĂŠse szerint nincs mĂłdja soron kĂ­vĂźl ĂŠs a menetrendjĂŠt esetleg megzavarva hatĂĄrmetszĂŠk pĂĄlyĂĄzatot kiĂ­rni. Ennek hĂ­jĂĄn az ĂĄramkereskedő tĂĄrsasĂĄg az idĂŠn bizonyos felĂĄrral SzlovĂĄkia felől, illetve RomĂĄniĂĄn ĂĄt hozza be a vevői ellĂĄtĂĄsĂĄra vĂĄsĂĄrolt, ukrajnai ĂĄramot, mondta el ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt a cĂŠg felĂźgyelőbizottsĂĄgi elnĂśke, Vasyl Bechvarzh. A cĂŠg kĂśzben a Mavir ukrajnai hatĂĄrkeresztező kapacitĂĄs aukciĂłjĂĄra vĂĄr, s remĂŠli, hogy 2009-ben mĂĄr UkrajnĂĄbĂłl mĂĄr kĂśzvetlenĂźl importĂĄlhat.

Az Ukrenergy Trade az ukrajnai szigetĂźzemmĂłdban műkĂśdő burstini erőműtől vĂĄsĂĄrolta a tĂśbbletĂĄramot, a korĂĄbbi vevő, a magyarorszĂĄgi System Consulting rovĂĄsĂĄra. UtĂłbbi az előző ĂŠvekben ĂŠvi mintegy 350 megawattĂłrĂĄnyi ĂĄramot hozott be, kedvezmĂŠnyes, de 2007-ben mĂĄr jelentősen megemelt ĂĄron. A kedvezmĂŠnyre annak kĂśszĂśnhetően nyĂ­lt mĂłdja, hogy ĂŠvtizedekkel korĂĄbban maga ĂşjĂ­totta fel az erőművet, vagyis sokat kĂśltĂśtt rĂĄ. EsetenkĂŠnt maga gondoskodott annak tĂźzelőanyag ellĂĄtĂĄsĂĄrĂłl is, amikor az erőmű ĂźzemeltetĂŠse Ăźzletileg ĂśnmagĂĄban is kockĂĄzatosnak minősĂźlt.

Az idĂŠn azonban csak 5 megawattnyi ĂĄramot vehetett az erőműtől a System. InformĂĄciĂłink szerint azonban korĂĄntsem biztos, hogy kiszorul az importbĂłl, az egyeztetĂŠsek folynak. A cĂŠget Kapolyi LĂĄszlĂł Ăźzletember ĂŠs politikus ellenőrzi, az Ukrenergy Trade Energy tĂśbbsĂŠgi tulajdonosa pedig Ukrajna ĂĄramnagykereskedője, az Ukrinterenerho, de kĂśzvetve ukrĂĄn magĂĄnszemĂŠlyek is birtokoljĂĄk.