close
Oroszország visszaszerezné első helyét a gáztermelésben
Egyéb - Gáz

Oroszország visszaszerezné első helyét a gáztermelésben

A Gazprom is felismerte a nem-hagyományos gázszektor jelentőségét, és egy-két évtizeden belül tervezi a kereskedelmi termelés beindítását. Oroszország a világ legnagyobb ilyen típusú készleteivel rendelkezik, összesen akár 650 ezer milliárd köbméter termelhető ki.

Oroszországnak nagyjából két és félszer akkora nem-hagyományos gázkészlete lehet, mint hagyományos, állítja a Gazprom állami gázvállalat. Összesen nagyjából 680 ezer milliárd köbméterre tehető a még a föld alatt rejtőző nem-konvencionális készlet, amely nagy része palagáz, de homokkőben és kőszénrétegben is jelentős mennyiség lapul.

“Egyetlen más ország sem versenyezhet Oroszországgal a földgáztartalékok tekintetében”, mondta nemrég Viktor Szkorobogatov, a VNIIGAZ igazgatója egy sajtótájékoztatón. A cég a Gazprom kutatási egysége, a vezetőjével készített interjú a vállalati magazinban jelent meg. Oroszország hagyományos és nem-hagyományos készletei is túlszárnyalják a világ bármely országáét, előbbiből még legalább 250 ezer milliárd köbméter, utóbbiból 600-650 ezer milliárd köbméter vár még a felhozatalra, folytatta Szkorobogatov.

Mint a világ legnagyobb készleteivel rendelkező ország, Oroszország a hagyományos gáztermelésre fókuszált és volt világelső ezen a téren is. Azonban 2009-ben átvette a vezető helyet a termelésben az Egyesült Államok, mégpedig a nem-konvencionális szektor fejlesztésének köszönhetően, ami következtében a mélységi repesztéses eljárás gazdaságilag hatékonnyá vált. A Gazprom és orosz tisztviselők korábban lekicsinyelték a nem-hagyományosokban rejlő lehetőségeket és a szektor hatását.

Tavaly áprilisban azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel a belföldi energiatermelőket, hogy készüljenek fel egy változó piacra. Miután Putyin is elismerte a nem-konvencionális energiatermelés hatásait, Oroszország is hivatalosan aktívan tanulmányozza a mélységi repesztéses technológiát.

A fent említett készletekből 5-20 ezer milliárd köbméternyi a palagáz, tájékoztatott Szkorobogatov. A nehezen hozzáférhető, úgynevezett tight-gas 110 ezer milliárd köbmétert, a kőszén-metán 50 ezer milliárd köbméter lehet. A vízből kinyerhető földgáz, a gáz-hidrát az ország nem-hagyományos készleteinek 75 százalékát, 500 ezer milliárd köbmétert tesznek ki. Az összes nem-konvencionálisnak 90 százaléka az ország keleti részén helyezkedik el, valamint az Urálban és Szibériában. A kőszén-metán és a tight-gas termelése 2020 után kezdődhet, a bevezető projekteket már elkezdte a Gazprom. A hidrátok és a palagáz kereskedelmi termelése 2025-2030 előtt nem valószínű.