close
Nem lesz olcsóbb az üzemanyag
Egyéb - Olaj

Nem lesz olcsóbb az üzemanyag

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások nem indokolnak változtatást január 7-én, hétfőn, hiszen a benzin esetében csak 1 forintos csökkentést, a gázolaj esetében csak 1 forintos áremelést indokolnak a piaci folyamatok. A fentiek alapján, és a legutóbbi 5-5 forintos áremelés után várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 416, a gázolaj ára 424 forint maradhat január 9-én, szerdán.

Az elmúlt napokban az ünnepek alakulása miatt megváltozott a heti árfelülvizsgálat rendje. Legutóbb december 28-án jelentettek be január 4-ére vonatkozó 5-5 forintos áremelést. Mivel az újév első munkanapja 2-a, szerda volt, ezért a bejelentett változások csak január 4-én pénteken léptek életve. A továbbiakra feltételezzük, hogy megmarad az árfelülvizsgálat korábbi rendje – olvasható a GKI Energiakutató Kft. legfrissebb heti előrejelzésében.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlgosan 0,6%-kal csökkent. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,6%-os emelkedést mutatott, azaz igen mérsékelt, napról napra ingadozó árváltozások jellemezték 2013 első hetét a mediterrán üzemanyag-piacon. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,1%-kal erősödött, de sajnos igen gyenge szinten, 221 forint/dollár szint körül ingadozik..

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,6%-os csökkenést, míg a gázolaj esetében 0,6%-os emelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 1 forint csökkentést, míg a gázolaj esetében 1 forint áremelést indokolnának január 7-én, hétfőn. Mivel ez olyan csekély mértékű változás, amelyhez nem érdemes igazodni, ezért várhatóan nem lesz árváltozás január 9-én, szerdán. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 416 forint, a gázolaj ára 424 forint maradhat január 9-én, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 1%-kal drágult, a gázolaj ára 2,5%-kal lett olcsóbb. A havi átlagkeresetek az üzemanyagáraktól elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 4%-kal kevesebb benzint és 0,5%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.