close
Létfontosságú lenne a brit villamosenergia-piaci reform
Áram - Atom - Blog - Egyéb

Létfontosságú lenne a brit villamosenergia-piaci reform

2013-ban dőlhet el végleg, épülnek-e új atomerőművi blokkok az angliai Hinkley Point telephelyen, de csak abban az esetben, ha addig elfogadják a brit energiatörvény kulcselemeit – közölte az EDF Energy vezérigazgatója, Vincent de Rivaz.

A Manchesterben megrendezett európai nukleáris konferencián (ENC2012 – European Nuclear Conference) tartott beszédében de Rivaz úgy fogalmazott: a Nagy-Britannia villamosenergia-piacára tervezett reformok, beleértve az ún. CfD-ket (contract for difference – árfolyam-különbözeti szerződés) létfontosságú az EDF Energy számára, hogy hosszú távon elkötelezze magát két EPR (European Pressurized Water Reactor – európai nyomottvizes reaktor) megépítése mellett a Hinkley Point C telephelyen – írta a NucNet.

A brit kormány és a villamosenergia-vállalatok úgy vélik, a CfD-k segítenek az alacsony szénkibocsátású technológiákba, többek közt a nukleáris energiába beruházóknak a bevételek stabilizálásban, elősegítve a nagy kezdeti beruházás igényű fejlesztéseket, miközben megóvják a fogyasztókat az emelkedő villanyszámláktól. A CfD lehetővé teszi a termelő bevételeinek rögzítését egy adott árhoz, és azt, hogy a fogyasztók visszakapják a különbözetet, ha a piaci ár magasabb ennél az előre rögzített értéknél.

Korábban azt várták, az EDF Energy még idén meghozza a végleges döntést a Hinkley Point C beruházásról, ez azonban 2013-ra tolódik – erősítette meg de Rivaz. Az EDF Energy 2012 novemberében kapta meg a Hinkley point C-re a telephelyengedélyt, az elsőt, amelyet az elmúlt 25 évben új atomerőműnek kiadtak. Az engedély nem elegendő az építés megkezdéséhez, ahhoz még további határozatot kell hoznia az ONR-nek, a brit nukleáris hatóságnak.

De Rivaz közölte: az EDF Energy bízik benne, hogy az építéshez szükséges valamennyi feltétel teljesül még a 2012-es év vége előtt, beleértve a reaktor típusengedélyét, és a tervezési felügyelet jóváhagyó ajánlását, ami szükséges a belügyminisztérium számára a projekt folytatásához.

De Rivaz elismerte, hogy a vállalatnak vissza kell nyernie az emberek bizalmát az EPR-rel kapcsolatban a francia Flamanville és a finn Olkiluoto telephelyeken zajló projektek késlekedése és költségnövekedése miatt. Úgy véli, levonták a tanulságokat, és a Hinkley Point építkezésen ezek nem történhetnek meg. Utalt arra is, hogy a Kínában a Taishan telephelyen épülő két blokknál nem volt ilyen jellegű idő- vagy költség-túllépés.