close
EDF-DÉMÁSZ: nem csak a lakosságnak csökkentünk
Áram - Blog - Egyéb

EDF-DÉMÁSZ: nem csak a lakosságnak csökkentünk

A kormányzati szándéknak megfelelően 2013. január 1-től 10 %-kal csökken a villamosenergia-szolgáltatás ára az EDF DÉMÁSZ lakossági fogyasztói számára, és a kisüzleti fogyasztók is csökkenést tapasztalnak a szolgáltatás árában.

Az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia ára és a közcélú hálózat használatának díja hatósági ármegállapítás körébe tartozik. A kormányzati jogszabálymódosítások következtében 2013. január 1-jétől 10 %-kal csökken az áram ára a lakossági fogyasztók számára az EDF DÉMÁSZ szolgáltatási területén is. A villamos energia ára mellett a hálózathasználat díja is csökken, így együttesen adják a 10 %-os végfelhasználói ár változást.

Az EDF DÉMÁSZ lakossági fogyasztói számára egymást követően ez már a harmadik alkalom, amikor számukra kedvezően változik a villamosenergia-szolgáltatás díja „Lakossági ügyfeleink január elsejétől áramszámlájuk végösszegében tapasztalják majd a csökkenést, mely átlagos havi 200 kWh fogyasztás esetén havonta 1000 forint megtakarítást jelent majd. A 10 %-os mérséklés az ún. „éjszakai” áram díjára is érvényes” – olvasható a cég közleményében. Az egyetemes szolgáltatásban vételező kisüzleti felhasználók is csökkenést tapasztalhatnak áramszámlájukban, ennek mértéke átlagosan 4,5 % lesz. Ez a kedvező változás a villamos energia ár kismértékű növekedésének és a hálózathasználati díj jelentősebb csökkenésének köszönhető.

Mint azt korábban az Energiainfo közölte: a Policy Agenda által készített elemzés szerint a rezsiköltség áthárítását valójában a kormány már maga el is végezte, első körben a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtva. Az energiainfo.hu elemzése szerint a kkv-k villamosenergia költségei 11-12, de akár 30 százalékkal is nőhetnek.

A magyarországi közép- és kisvállalkozások villamosenergia költségei 11-12 százalékkal emelkedhetnek a január 1-től érvényes, új hálózati tarifák alapján, a nagyfeszültségen vételező ipari energiafogyasztók ugyanakkor akár 30 százalékkal is többet fizethetnek kilowattóránként az áramért. Az ipari fogyasztók versenyképességét ronthatja a megújuló energiaforrások fejlesztését támogató kötelező átvételi rendszer (KÁT) szabályainak módosítása is, ami – az energiainfo.hu legfrissebb elemzése szerint – mintegy 14 milliárd forintot csoportosít át a háztartási fogyasztók költségeiből, az áramkereskedőkhöz, illetve a szabadpiacon vásárló ipari fogyasztókhoz. Ezekre a lépésekre, a lakossági rezsiköltségek 10 százalékos csökkentése miatt volt szükség. A magyarországi energiapiacon évtizedek óta tomboló keresztfinanszírozásra tett rá egy lapáttal a törvényhozás – mondta Drucker György, a vezető energetikai szakportál elemzője, a KÁT rendszer átalakításával kapcsolatosan az energiainfo legfrissebb elemzésében.