close
Orosz gázt továbbra sem kapunk, de egyensúlyban van a magyarországi rendszer
Blog - Egyéb - Gáz

Orosz gázt továbbra sem kapunk, de egyensúlyban van a magyarországi rendszer

A rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł fĂśldgĂĄzforrĂĄsok egyelőre biztosĂ­tjĂĄk az orszĂĄg ellĂĄtĂĄsĂĄt – tĂĄjĂŠkoztatott a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. HĂŠtfőn MagyarorszĂĄg felhasznĂĄlĂĄsa a korĂĄbban vĂĄrtnak megfelelően, 63,5 milliĂł kĂśbmĂŠter volt. DĂŠlutĂĄnra helyreĂĄllt a nyugati ĂśsszekĂśttetĂŠs, Ă­gy 15.00 ĂłrĂĄtĂłl ismĂŠt napi 5,9 milliĂł kĂśbmĂŠteres mennyisĂŠg ĂŠrkezhet Ausztria irĂĄnyĂĄbĂłl. Ebből 4 milliĂł kĂśbmĂŠtert hasznĂĄlunk a magyarorszĂĄgi felhasznĂĄlĂĄs kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre, csaknem 2 milliĂł kĂśbmĂŠtert pedig a balkĂĄni orszĂĄgokba szĂĄllĂ­tunk tovĂĄbb – derĂźlt ki a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł kĂśzlemĂŠnyĂŠből. A ukrajnai gĂĄztrazit nemzetkĂśzi ellenőrzĂŠsĂŠről, illetve az orosz-ukrĂĄn egyeztetĂŠsekről ellentmondĂł hĂ­rek ĂŠrkeztek ĂŠs ĂŠrkeznek, ezĂŠrt az E.ON FĂśldgĂĄztrade kizĂĄrĂłlag az FGSZ-től kapott informĂĄciĂłkra alapoz – tĂĄjĂŠkoztatott Kutas IstvĂĄn, a tĂĄrsasĂĄg kommunikĂĄciĂłs vezetője. Elmondta, ha megindul a gĂĄztranzit, akkor az akĂĄr nĂŠhĂĄny ĂłrĂĄn belĂźl is ĂŠrzĂŠkelhető lesz MagyarorszĂĄgon.

Az orszĂĄg keddre vĂĄrhatĂł fogyasztĂĄsa 63-65 milliĂł kĂśbmĂŠter. A rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł forrĂĄsok mĂŠrtĂŠke 66 milliĂł kĂśbmĂŠter – Ă­rja kĂśzlemĂŠnyĂŠben az FGSZ Zrt. A fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂłkbĂłl 53, a hazai termelĂŠsből 9, a nyugati irĂĄnyĂş importbĂłl 4 milliĂł kĂśbmĂŠter ĂĄll rendelkezĂŠsre. A felhasznĂĄlhatĂł forrĂĄsok biztosĂ­tjĂĄk a forrĂĄs-fogyasztĂĄs egyensĂşlyĂĄt a mai napra az I. korlĂĄtozĂĄsi kategĂłria fenntartĂĄsa mellett.

TovĂĄbbra sem lĂĄtni tisztĂĄn, mikor indulhat meg ismĂŠt az eurĂłpai gĂĄztranzit UkrajnĂĄn keresztĂźl. HĂŠtfőn dĂŠlelőtt Kijevben alĂĄĂ­rtĂĄk ugyan a megjegyzĂŠsek, ĂŠs kiegĂŠszĂ­tĂŠsek nĂŠlkĂźli megĂĄllapodĂĄst, a tranzit nemzetkĂśzi ellenőrzĂŠsĂŠre vonatkozĂłan, ezt kĂśvetően azonban Moszkva ĂĄllt elő Ăşjabb igĂŠnyekkel. EzĂŠrt mĂŠg hĂŠtfő este sem lehetett tudni mikorra vĂĄrhatĂł a gĂĄzkrĂ­zis megoldĂĄsa.