close
Gáz nincs, Horvátország felgyorsítja az LNG-kikötő építését
Blog - Egyéb - Gáz

Gáz nincs, Horvátország felgyorsítja az LNG-kikötő építését

Az eurĂłpai vĂĄrakozĂĄsokkal ellentĂŠtĂŠben ma sem kapunk gĂĄzt Ukrajna felől. Keleti szomszĂŠdunk mĂĄr a 12. napja meg gĂĄzellĂĄtĂĄs orosz import nĂŠlkĂźl, MagyarorszĂĄg „csak” hat napja. MĂŠg el sem rendeződĂśtt a helyzet, HorvĂĄtorszĂĄgban mĂĄris terĂ­tĂŠkre kerĂźlt a Krk szigeten ĂŠpĂ­tendő cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄz fogadĂł kikĂśtő ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek felgyorsĂ­tĂĄsa. A lĂŠtesĂ­tmĂŠnyen keresztĂźl MagyarorszĂĄg is juthat majd fĂśldgĂĄzhoz.

Az uniĂłs-ukrĂĄn-orosz megĂĄllapodĂĄs ellenĂŠre ma sem kĂźld gĂĄzt EurĂłpĂĄba UkrajnĂĄn keresztĂźl OroszorszĂĄg, amely januĂĄr 1-jĂŠn ĂĄllĂ­totta le ukrajnai exportjĂĄt ĂŠs 5-ĂŠn a rajta keresztĂźli tranzitjĂĄt. A kĂŠt orszĂĄg kĂśzĂśtti gĂĄzvita rĂŠszleges megoldĂĄsĂĄnak Ă­gĂŠrkezett az a csĂźtĂśrtĂśki brĂźsszeli megĂĄllapodĂĄs, mely szerint Ăşjraindul a tranzit, ha a szĂĄllĂ­tĂĄst fĂźggetlen, eurĂłpai szakĂŠrtők ellenőrizhetik. A szakĂŠrtők, kĂśztĂźk egy MagyarorszĂĄgrĂłl is, mĂĄr elfoglaltĂĄk ukrajnai ĂĄllomĂĄshelyĂźket. Tegnap nap kĂśzben azonban mĂĄr sejteni lehetett, hogy ebből mĂĄra nem lesz gĂĄz. OroszorszĂĄg – azaz Alekszej Miller, a Gazprom első embere – nap kĂśzben hangsĂşlyozta, hogy ha az ukrĂĄnok tovĂĄbbra is lopjĂĄk a gĂĄzt, nem indul Ăşjra a tranzit. BĂĄr Viktor Juscsenko ukrĂĄn elnĂśk leszĂśgezte, hogy nem lopjĂĄk, ĂŠjjel Ăşjabb nĂŠzeteltĂŠrĂŠs tĂĄmadt. OroszorszĂĄg nehezmĂŠnyezte, hogy a tranzitrĂłl szĂłlĂł szerződĂŠst az ukrĂĄnok nem az eredetileg megĂĄllapodott tartalommal kĂŠszĂ­tettĂŠk el. MikĂśzben folyik a papĂ­rvita, annak is hĂ­re jĂśtt, hogy a leĂĄllĂ­tott ukrajnai gĂĄzkompresszorok annyira Ăśsszejegesedtek, hogy műszaki okok is kizĂĄrjĂĄk a gĂĄztranzit mai ĂşjraindulĂĄsĂĄt.

EgyĂŠbkĂŠnt a hĂŠt vĂŠgi hazai gĂĄzellĂĄtĂĄs is stabil volt, az első felhasznĂĄlĂłi csoportnak előĂ­rt fogyasztĂĄskorlĂĄtozĂĄs fenntartĂĄsa mellett (Alapvetően az erőművek ĂŠs a nagyfogyasztĂłk gĂĄz helyett olajat ĂŠgetnek.) MagyarorszĂĄg nyugati gĂĄzimportja tovĂĄbb nőtt az E.On FĂśldgĂĄz ĂĄltal kĂśtĂśtt szerződĂŠseknek kĂśszĂśnhetően, a tĂśbbletmennyisĂŠgből a hazai felhasznĂĄlĂĄs mellett szerbiai ĂŠs boszniai exportra is jut. A Ruhrgas utĂĄn szombattĂłl a Gaz De France is nĂśvelte magyarorszĂĄgi szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt.

Az E.On FĂśldgĂĄz ĂŠs a Mol Ăśsszehangolja gĂĄzellĂĄtĂĄsi lĂŠpĂŠseit. A Mol tovĂĄbbra is kĂźld SzerbiĂĄba hazai termelĂŠsű gĂĄzt, HorvĂĄtorszĂĄgba pedig Baumgartenben lekĂśtĂśtt mennyisĂŠgĂŠből juttat. A mĂĄra vĂĄrhatĂł gĂĄzellĂĄtĂĄs ĂŠs gĂĄz kĂźlkereskedelem hasonlĂłnak Ă­gĂŠrkezik a hĂŠtvĂŠgihez.

VasĂĄrnap a horvĂĄt energiaminiszter megĂ­gĂŠrte, hogy a tervezettnĂŠl hamarabb felĂŠpĂźl az orszĂĄg cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄz (LNG) terminĂĄlja, jelenti a Platts. A sietsĂŠget az indokolja, hogy az orosz-ukrĂĄn gĂĄzvita miatt akadozik az eurĂłpai gĂĄzellĂĄtĂĄs, Ă­gy a horvĂĄtorszĂĄgi is. Az Adria LNG projekt mielőbbi megvalĂłsĂ­tĂĄsa EurĂłpa kĂśzel egĂŠsze szĂĄmĂĄra nĂśvelnĂŠ az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgot. A Platts szerint a gĂĄzvĂĄlsĂĄg csak mĂŠrsĂŠkelten sĂşjtotta a balkĂĄni orszĂĄgot, politikusai aggĂłdnak, hogy egy esetleg elhĂşzĂłdĂł importhiĂĄny esetĂŠn nem tartanak ki a fĂśldalatti tĂĄrolĂłk kĂŠszletei.

Branimir Horacek, az energia ĂŠs bĂĄnyĂĄszati hatĂłsĂĄg vezetője csĂźtĂśrtĂśkĂśn kifejtette, hogy a Krk szigeten lĂŠtesĂ­tendő LNG-terminĂĄl megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠvel csĂśkkenne HorvĂĄtorszĂĄg fĂźggĂŠse az orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl. MĂĄsrĂŠszt viszont a Plinacro horvĂĄt vezetĂŠki tĂĄrsasĂĄg a hatĂłsĂĄgoknak mĂŠg akkor is enyhĂ­teniĂźk kellene a szabĂĄlyozĂĄsi szigoron, ha azt akarjĂĄk, hogy legalĂĄbb az ĂŠpĂ­tkezĂŠs 2010-es, eredeti kezdĂŠsi hatĂĄridejĂŠt tartani lehessen. Az ĂĄtadĂĄs 2014-re vĂĄrhatĂł. Az eddigi csĂşszĂĄsokat főkĂŠnt a kĂśrnyezetvĂŠdelmi vizsgĂĄlatok lassĂş volta okozta, mĂĄrpedig ezek nĂŠlkĂźl az ĂŠpĂ­tĂŠsi engedĂŠlyt sem adjĂĄk ki. Andreja Pavlovic, a projekt vezető tanĂĄcsadĂłja szerint extra gyorsasĂĄggal kell engedĂŠlyezni a terminĂĄl felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt a gĂĄzellĂĄtĂĄsi zavarok fĂŠnyĂŠben. Az Adria LNG elsősorban a horvĂĄt ĂŠs a szlovĂŠn piacot lĂĄtnĂĄ el gĂĄzzal, de jutna gĂĄz KĂśzĂŠp-EurĂłpĂĄnak ĂŠs OlaszorszĂĄgnak is. A forrĂĄs igen sokfĂŠle lehet: ĂŠszak-afrikai, kĂśzel-keleti ĂŠs nyugat szaharai is. A lĂŠtesĂ­tmĂŠny indulĂł kapacitĂĄsa ĂŠvi 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter lenne, ezt kĂŠsőbb 15 milliĂĄrdra lehet majd bővĂ­teni.