close
Timosenko megtorpedózta a megállapodást a nemzetközi ellenőrzésről – nem jön a gáz O...
Blog - Egyéb - Gáz

Timosenko megtorpedózta a megállapodást a nemzetközi ellenőrzésről – nem jön a gáz Oroszországból

MiutĂĄn Kijev korĂĄbban nem egyeztetett megjegyzĂŠsekkel lĂĄtta el az ukrĂĄn gĂĄztranzit nemeztkĂśzi ellenőrzĂŠsĂŠre vonatkozĂł szerződĂŠst, Dmitrij Medvegyev orosz ĂĄllamfő kĂśzĂślte, nem fogadjĂĄk el a megĂĄllapodsĂĄt, ĂŠs nem indĂ­tjĂĄk Ăşjra az eurĂłpai gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄst. Ennek megfelelően egyelőre tovĂĄbbra sem ĂŠrkezik egyetlen kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄz sem OroszorszĂĄgbĂłl, UkrajnĂĄn keresztĂźl sem MagyarorszĂĄgra, sem mĂĄs kelet-kĂśzĂŠp-eurĂłpai, vagy balkĂĄni orszĂĄgba. A Gazprom vezĂŠrigazgatĂłja azonban hĂŠtfőn BrĂźsszelben ismĂŠt talĂĄlkozik az EU vezetőivel. Az energiaĂźgyi miniszter, MolnĂĄr Csaba szerint a magyarorszĂĄgi fogyasztĂłk ellĂĄtĂĄsa tovĂĄbbra is biztosĂ­thatĂł, bĂĄr a nyuagti irĂĄnyĂş import kisebb mĂŠrtĂŠkű csĂśkkenĂŠsĂŠre kell hĂŠtfőn szĂĄmĂ­tani az E.ON tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint, egy kisebb műszaki hiba miatt. A miniszter takarĂŠkossĂĄgra kĂŠrte a gĂĄzfogyasztĂłkat.

Alig egy napig lĂĄtszott arra remĂŠny, hogy hĂŠtfőn Ăşjraindulhat az eurĂłpai gĂĄztranzit UkrajnĂĄn keresztĂźl, miutĂĄn Szombaton MoszkvĂĄban alĂĄĂ­rtĂĄk a nemzetkĂśzi ellenőrĂśk műkĂśdĂŠsĂŠre vonatkozĂł megĂĄllapodĂĄst az orosz kormĂĄny, illetve az eurĂłpai uniĂł kĂŠpviselői. VasĂĄrnap estĂŠre azonban kiderĂźlt, hogy Kijevnek a szerződĂŠshez csatolt emgjegyzĂŠsei miatt Moszkva nem foagdja el a szerződĂŠst, ĂŠs megtiltotta a Gazpromnak, hogy feltĂśltse a vezetĂŠkrendszert, ĂŠs elindĂ­tsa az uniĂłs tagorszĂĄgoknak tĂśrtĂŠnő szĂĄllĂ­tĂĄst.

A hĂ­rÜßgynĂśksĂŠgi jelentĂŠsek szerint, az ukrĂĄn miniszterelnĂśk, sajĂĄtkezűleg Ă­rt nĂŠhĂĄny megjegyzĂŠst a szerződĂŠsre, a neve alĂĄ. JĂşlia Timosenko azzal tartotta feltĂŠtlenĂźl szĂźksĂŠgesnek megjegyezni – a The New York Times birtokĂĄba kerĂźlt fĂŠnymĂĄsolat szerint, hogy Kijev nem lopja el az eurĂłpai vevőknek szĂĄnt gĂĄzt, Moszkva ne ĂŠrveljen ezzel tovĂĄbb, amiĂŠrt leĂĄlĂ­ltotta az eurĂłpai szĂĄllĂ­tĂĄst. Az orosz ĂĄllamfő provokatĂ­vnak, ĂŠs a megegyezĂŠs meghiĂşsĂ­tĂĄsĂĄra tett lĂŠpĂŠsnek ĂŠrtĂŠkelte az Interfax

MiutĂĄn Moszkva a kijevi magĂĄnzĂĄradĂŠk miatt elzĂĄrkĂłzott a gĂĄzexport ĂşjraindĂ­tĂĄsĂĄtĂłl, a Bloomberg jelentĂŠse szerint Jose manuel barroso telefonon beszĂŠlt Vlagyimir Putyinnal, ĂŠs jelezte: Ukrajna kĂŠsz egy Ăşj, megjegyzĂŠsek nĂŠlkĂźli megĂĄllapodĂĄst alĂĄĂ­rni.

Van mĂŠg egy technikai jellegű problĂŠma is, Ukrajna ugyanis azt kĂŠri a GazpromtĂłl, hogy biztosĂ­tson plusz energiĂĄt a kompresszorĂĄllomĂĄsok ĂźzemeltetĂŠsĂŠhez, ha gĂĄzt akar szĂĄllĂ­tani eurĂłpai vevőinek, UkrajnĂĄn keresztĂźl. Moszkva szerint viszont, a gĂĄztranzit technikai feltĂŠteleit Kijevnek kell biztosĂ­tani, ez az ő felelőssĂŠge, mint tranzitorszĂĄgnak.

***

SzlovĂĄkia korĂĄbban leĂĄlĂ­ltott atomerőművĂŠnek ĂşjraindĂ­tĂĄsĂĄt fontolgatja, ha tovĂĄbb hĂşzĂłdik a gĂĄzkrĂ­zis, hiszen ĂŠszaki szomszĂŠdunknĂĄl energetikai szĂźksĂŠgĂĄllapotot teremtett az orosz-ukrĂĄbn gĂĄzvita. MiutĂĄn a szlovĂĄk gĂĄzfogyasztĂłk ellĂĄtĂĄsa 100 szĂĄzalĂŠkban az orosz gĂĄzimporttĂłl fĂźgg, a szĂĄlĂ­ltĂĄsok leĂĄllĂ­tĂĄsakor ezer nagyfogyasztĂłt szĂłlĂ­tottak fel, hogy fĂźggessze fel műkĂśdĂŠsĂŠt, vagy ĂĄlljon ĂĄt mĂĄs tĂźzelőanyagra.