close
Felkészültünk az Ukrajna irányából érkező gáz azonnali fogadására
Blog - Egyéb - Gáz

Felkészültünk az Ukrajna irányából érkező gáz azonnali fogadására

A FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. felkĂŠszĂźlt az UkrajnĂĄn keresztĂźl ĂŠrkező, orosz importfĂśldgĂĄz azonnali fogadĂĄsĂĄra – tĂĄjĂŠkoztatta a tĂĄrsasĂĄg az energiainfo.hu-t. Szombaton az orszĂĄg gĂĄzfogyasztĂĄsa az előzetesen vĂĄrtnak megfelelően, 63,5 milliĂł kĂśbmĂŠter volt. VasĂĄrnapra hasonlĂł mĂŠrtĂŠkű, 61-64 milliĂł kĂśbmĂŠter kĂśzĂśtti igĂŠnyre szĂĄmĂ­tanak a rendszerirĂĄnyĂ­tĂłnĂĄl. IdőkĂśzben MoszkvĂĄban alĂĄĂ­rtĂĄk a megĂĄllapodĂĄst az uniĂłs gĂĄztranzit ellenőrĂśk műkĂśdĂŠsĂŠre vonatkozĂłan, ĂŠs orosz kĂśzlĂŠs szerint, amint Kijevben is alĂĄĂ­rjĂĄk a szerződĂŠst, Ăşgy azonnal megindul az eurĂłpai szĂĄllĂ­tĂĄs. Az orosz kormĂĄny azonban jelezte, ha felmerĂźl a gyanĂş, hogy Ukrajna megcsapolja a tranzitot, kĂŠszek ismĂŠt leĂĄllĂ­tani a szĂĄllĂ­tĂĄsokat. EurĂłpa 11 napja nem kap egyetlen kĂśbmĂŠternyi orosz fĂśldgĂĄzt sem, a kĂśzĂŠp-kelet-eurĂłpai orszĂĄgok, szolidaritĂĄsi alapon, sajĂĄt tartalĂŠkaikbĂłl igyekeznek segĂ­teni egymĂĄsnak.

UkrajnĂĄbĂłl tovĂĄbbra sem ĂŠrkezik gĂĄz az orszĂĄgba. Ausztria irĂĄnyĂĄbĂłl, a baumgarteni gĂĄzĂĄtadĂł ponton keresztĂźl szombaton 4 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄzt vett ĂĄt a FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. Ugyanakkor, a Mol ĂŠs az E.ON tartalĂŠkĂĄbĂłl, SzerbiĂĄba 4,7, Bosznia-HercegovinĂĄba 1,5 milliĂł kĂśbmĂŠternyi fĂśldgĂĄzt szĂĄllĂ­tottunk ki. CsehorszĂĄg SzlovĂĄkiĂĄnak ajĂĄnlott fel segĂ­tsĂŠget, miutĂĄn ĂŠszaki szomszĂŠdunknĂĄl, a 11 napja tartĂł gĂĄzkrĂ­zis miatt, energetikai szĂźksĂŠgĂĄllapot alakult ki, tĂśbb Ăźzemet le kellett ĂĄllĂ­tani, ĂŠs komoly energiaellĂĄtĂĄsi gondok adĂłdtak.

Az Fgsz kĂśzlemĂŠnye szerint MagyarorszĂĄg, vasĂĄrnapra előrejelzett fĂśldgĂĄzfogyasztĂĄsa, a tegnapi 63,5 milliĂł kĂśbmĂŠterrel vĂĄrhatĂłan azonos, 61-64 milliĂł kĂśbmĂŠter kĂśzĂśtt fog alakulni. A fĂśldalatti tĂĄrolĂłkbĂłl 53, a hazai termelĂŠsből 9, nyugati importbĂłl pedig 4 milliĂł kĂśbmĂŠternyi forrĂĄs ĂĄll rendelkezĂŠsre, tehĂĄt a rendszer egyensĂşlyban van ĂŠs lesz.