close
Önellátó lehet a Pellworm sziget
Egyéb - Megújuló

Önellátó lehet a Pellworm sziget

Az okoshálózati megoldások képesek biztonságos és stabil energiaszolgáltatást biztosítani egy régió számára, összekapcsolva a megújuló forrásokat és az energiatároló rendszereket – ez a Pellworm Okosrégió Program első fázisának eredménye. A kutatási programot az E.ON kezdeményezte és irányítja. 

A kutatási programot az E.ON a Schleswig-Holstein Netz AG-vel, valamint a Frauhofer intézettel, és a Gustav Klein GmbH & Co. KG-vel együttműködve hívta életre. A Pellworm szigeten felálíltott okoshálózat üzemeltetésében részt vesz az akkumulátorgyártó Saft Batterien GmbH, és az aacheni egyetem is. Ez az ország első okoshálózati régiója, amelynek teszteredméynei segíthetnek kiterjeszteni ez itt alkalmazott megoldásokat országos, sőt akár nemzetközi szinten is. 

A projekt második fázisában az E.ON és partnerei új üzleti megoldásokat tesztelnek majd, amelyek a jövőben kereskedelmi szinten is alkalmazhatók léehetnek az okosrendszerek üzemeltetésére. A rendszert ugyanakkor integrálni tervezik az E.ON virtuális erőművébe. 

A Pellworm sziget nap- és szélerő kapacitásai korábban olykor sokkal több energiát állítottak elő, mint amennyire helyben szükség volt, máskor pedig a megújulók természetéből adódóan két tengeralatti kábelen máshonnan kellett energiát szállítani a térségbe az ellátás biztosítása érdekében. Ezért voplt fontos megoldást találni a rendszer kiegyenlítésére. Erre szolgál a két jelentősebb akkumulátoros tárolóegység a hálóazt részeként.