close
A Mol kinőtte Magyarországot
Egyéb - Olaj

A Mol kinőtte Magyarországot

A Mol a régióban a legstabilabb vállalattá vált, igazi nemzetközi vállalatcsoport lett, ezzel egy időben a világ megváltozott, ezért újabb és más típusú feladatok előtt áll a cég – jelentette ki Hernádi Zsolt, a Mol-csoport vezetője az Origónak adott interjújában.

A portálon hétfőn közölt interjúban Hernádi Zsolt kifejtette, látni kell, hogy a Mol kinőtte Magyarországot, a régióban kell tovább fejlődnie.

Az új 15 éves stratégia szerint a következő időszakban 4,5 milliárd dollárt fektetnek a vegyiparba, Magyarországon évente több mint 100 milliárd forint beruházást terveznek a meglévő kapacitásaik bővítésére.

Hernádi Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy visszafordíthatatlan folyamatok indultak el az energiaszektorban, bár a következő 15 évben a hagyományos üzemanyagok még domináns pozícióban maradnak.

Az olajszakmában megváltozott a szabályozói környezet, mivel a szén-dioxid kibocsátást és így a fosszilis üzemanyag használatát a döntéshozók kordában akarják tartani. Reális esély, hogy 2030-ra szabályozói úton számos országban vissza fogják szorítani a hagyományos hajtású autókat.

Az interjúban Hernádi Zsolt kitért arra, hogy nekik vannak a legjobb finomítóik a térségben, amelyeket igazítani kell a megváltozott helyzethez. A Mol vezetője úgy látja, hogy hosszú távon várhatóan csökkeni fog a szénhidrogén alapú üzemanyagok iránt a kereslet, ezért idővel kevesebb motorikus üzemanyagot termelnek, de emiatt nem lesz kisebb a kapacitás. A finomítói termékskálán 70-ről 50 százalékra csökken az üzemanyagok aránya 2030-ra.

Az INA egyelőre a múlt és a jelen, a Mol a legjobb tudása szerint próbálja pozitív tartományban tartani az INA mérlegét, de hosszabb távú fejlesztési kérdésekben szükség lenne az együttműködő partnerre, a horvát kormányra is – fogalmazott Hernádi Zsolt az interjúban.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.