close
Warren Buffet is lithiumba fektet
Áram - E-mobilitás - Egyéb

Warren Buffet is lithiumba fektet

Miután az elmúlt egy évben megháromszorozódott a lithium ára a világpiacon, ma már nem egyszerűen egy fontos árupiaci termékről beszélünk, amelyre szükség van az elektronikai piacon, hanem egy olyan termék, amely meghatározza az energiaipari forradalmat – írja elemzésében az oilprice.com.

A keresleti helyzet, amit az elektromos autók piacának növekedése, az ipari méretű energitárolási rendszerek jelentenek, új iparbirodalmakat szülhetnek, és komoly konbszolidációs folyamatot indíthatnak el a lithium bányászatban érdekelt cégek körében. Ez a paic nem fog lassítani és nem vár senkire – idézi az oilprice.com az egyik bányatársasáég vezetőjét. Az előrejelzések évi legalább 11 százalékos növekedésről szólnak a globális lithium piacon, aminek értéke 2023-ra elérheti a 46,2 milliárd dollárt. Megjegyzi az olajipari portál, hogy Warren Buffet nem meglepő módon jelentős összegeket fektet ebbe az ágazatba.

Az elemzúlk emlékeztetnek, hogy az euróoai országokban komoly szabályozói nyomással serkentik nagyobb fordulatra az elektromos jármávcek paicát. A német felsőház a napokban fogadott el egy javaslatot, ami szerint 2025-től csak elektromos autók közlekedhetnek az ország úőtjain, és Kínai is erőteljesen fejleszuti ezt a szektort.