close
Egyre csak nő a túlkínálat az olajpiacon
Egyéb - Olaj

Egyre csak nő a túlkínálat az olajpiacon

Az olajárak féléves befagyasztása – a hosszabbításá lehetőségével – lenne a leghatékonyabb módja, a piaci egyensúly helyreállításának az orosz energiaipari miniszter szerint. Alexander Novak egy televíziós interkúban beszélt erről. Moszkva folytatja az egyeztetéseket azt országban működő olajtársaságokkal és a Kreml bízik benne, hogy sikerül midnenkit maga mellé állítani. Eközben az OPEC és Oroszország is egyre csak növeli termelését.

Az OPEC tagjai megállapodtak, hogy november végén újabb egyeztetést tartanak a termelés befagyasztásáról a 32,5-33 millió hordós napi szinten. Az árak a megállapoodásról való tárgyalással kapcsoaltos egyezség hírére emelkedni kezdtek, de a piaci szkepszis a végős egyetértéssel kapcsolatosan viszonylag hamar lehűtötte a kedélyeket. A piac nemcsak a megállapodásban nem bízik igazán, de abban sem, hogyha lenne is egyezség, a kartell azt képes lenne betartatni a tagjaival. Elég régen volt már, hgy az OPEC tagok igazán hatékonyan képesek voltak összetartani az árak mozgatása érdekében. Néhányak szerint kérdéses az is, hogy a globális termelés közel negyedét adó karzell egyáltalán képes-e még befolyásolni az árakat, vagy azokkal inkább érzékenyek mondjuk a világpolitikai feszültségekre, a kínai gazdasági növekedéssel kapcsoaltos rezdülsekre, az ISIS elleni nemzetközi fellépésre, szóval bármi másra, semmint az OPEC-en belüli egyetértésre, vagy egyet nem értésre.

Kétségtelen, hogy amikor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy oroszország kész csatéakozmni az OPEC egyezséghez, ez komoly meglepetésként érte a paicokat, majd gyorsan az is, hogy termeléscsökkentés helyett legfeljebb a termelés szintentartásáról lehet szó. Már ez sem kevés, hiszen Irán az atomprogramja miatt elrendelét embargó feloldását követően, idén január 1-től módszeresen dolgozik, korábbi globális olajpiaci részesedésének visszaszerzésén, és nem is eredménytelenül. Ez azonban a kínálati oldal folyamatos bővülséét jelenti, ami cseppet sem segíti az olajárak növekedését.

A televíziós interjúban az orosz energiaipari miniszter megerősítette, hogy oroszország kész csatlakozni a megállapodáshoz, az olajáremelkedés érdekében. Novak jelezte, az áraknak emelkedniük kell, hogy a befektetések ismét beinduljanak.

A november 30-i bécsi OPEC csúcsot megelőzően különböző találkozkat tartanak az olajtermelők, hogy megfelelően előkészítés a bécsi találkozót. A hírek szerint eközben a kartell tagjai szeptemberben újabb termelési csúcsot állítottak be, 33,64 millió hordós napi kibocsátással. Ugyanígy Oroszország is termelési rekordot döntött, 11,11 milló hordós napi mennyiséggel, ami 4 százalékkal volt töübb az augusztusinál.