close
Rijád és Moszkva bejelentésére emelkedésnek indult az olaj ára
Friss

Rijád és Moszkva bejelentésére emelkedésnek indult az olaj ára

Emelkedésnek indult hétfőn az olaj ára, miután Szaúd-Arábia bejelentette, hogy csökkenti exportját, és sürgette, hogy az érintett államok szigorúan tartsák magukat a termeléscsökkentési megállapodáshoz. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és a kartellen kívüli több jelentős exportőr szentpétervári megbeszélései után Khalid-al Falih szaúdi olajminiszter közölte, hogy országa egyoldalúan augusztustól napi 6,6 millió hordóra korlátozza az olajkivitelét, hogy segítsen helyreállítani a piaci egyensúlyt. Ez napi 1 millió hordóval kevesebb, mint tavaly augusztusban.

A hírre 53 centtel 48,59 dollárra emelkedett az északi Brent minőség ára, a nyugati féltekén irányadó WTI fajta pedig 41 centtel 46,18 dollárra drágult. A szaúdi miniszter azt is közölte, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli partnerei készek meghosszabbítani az érvényben lévő, a termelés napi 1,8 hordós csökkentését előíró, jövő márciusban lejáró megállapodást, de elvárják, mindenki tartsa be a vállalt kötelezettséget.

Ugyanerre hívott fel Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter is, hozzátéve, hogy a megállapodás révén egyes országok fegyelmezetlensége ellenére az idén 350 millió hordónyi kínálat tűnt el a piacról. Elsősorban az Egyesült Arab Emírségek és Irak lépi túl a kvótát. Nigériára és Líbiára belső politikai zavaraik miatt nem terjedt ki a megállapodás, de Nigéria a szaúdi miniszter szerint Szentpéterváron jelezte, hogy kész csatlakozni az egyezményhez.

A termelés korlátozásáról szóló megállapodás hatására januárban 58 dollárig emelkedett az olaj ára, azóta azonban ismét hordónként 50 dollár alá esett, amiben jelentős szerepe volt az amerikai termelés növekedésének.