close
OMV-agónia Mol-ügyben
Egyéb - Olaj

OMV-agónia Mol-ügyben

A FővĂĄrosi BĂ­rĂłsĂĄg első fokon elutasĂ­totta az OMV ama keresetĂŠt, melyben kifogĂĄsolta az ĂĄltala felvĂĄsĂĄrolni szĂĄndĂŠkozott Mol egyes – leginkĂĄbb a felvĂĄsĂĄrlĂĄst gĂĄtlĂł alapszabĂĄlyi elemeit – derĂźl ki az MTI tudĂłsĂ­tĂĄsĂĄbĂłl. Az osztrĂĄk olajcĂŠg magyar versenytĂĄrsa “b” rĂŠszvĂŠnyeihez, vagyis a magyar ĂĄllamhoz fűződő kĂźlĂśnleges jogokat, illetve – a magyar ĂĄllam kivĂŠtelĂŠvel – a tulajdonosokra vonatkozĂł 10 szĂĄzalĂŠkos felső szavazati korlĂĄtot kifogĂĄsolta, valamint azt, hogy az igazgatĂłsĂĄgi tagokat csak fokozatosan lehet visszahĂ­vni – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A bĂ­rĂłsĂĄg Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy az OMV ĂĄltal megjelĂślt jogszabĂĄlyok alapjĂĄn vizsgĂĄlhatĂł dĂśntĂŠs a szĂłba kerĂźlt 2007. ĂŠvi kĂśzgyűlĂŠsen nem szĂźletett. Az igazgatĂłsĂĄgi tagok nehezĂ­tett visszahĂ­vĂĄsa kapcsĂĄn pedig a bĂ­rĂłsĂĄg szerint az OMV ĂźgyvĂŠdje nem a megfelelő tĂśrvĂŠnyi passzusokra hivatkozott.

Az osztrĂĄk cĂŠg mĂŠrlegeli a fellebbezĂŠs lehetősĂŠgĂŠt ĂŠs a cĂŠgbĂ­rĂłsĂĄg megkeresĂŠsĂŠt is. ÉrtĂŠkelĂŠsĂźk szerint a FővĂĄrosi BĂ­rĂłsĂĄg Ăźgyrendi okokbĂłl utasĂ­totta el a keresetet, kifogĂĄsaik ĂŠrdemi rĂŠszĂŠt nem vizsgĂĄlva. A Mol elfogadja az Ă­tĂŠletet.

Elemzők szerint a per sorĂĄn az is felmerĂźlhetett volna, hogy az OMV bĂĄrmi miatt is csak a kĂśzgyűlĂŠst kĂśvető 30 napon belĂźl perelhetne, ĂĄm ezzel hat hĂłnapot vĂĄrt. A cĂŠg a 2008. ĂĄprilisi kĂśzgyűlĂŠs kapcsĂĄn is kilĂĄtĂĄsba helyezett pert, ĂĄm most sem sietik el: legutĂłbbi nyilatkozatuk szerint mĂŠg mĂŠrlegelnek.

ProblĂŠmĂĄi adĂłdtak az OMV-nek az uniĂł versenybiztossĂĄgĂĄnĂĄl egy lehetsĂŠges OMV-Mol ĂśsszeolvadĂĄssal kapcsolatos ĂĄllĂĄsfoglalĂĄs-kĂŠrĂŠse kapcsĂĄn is. MiutĂĄn a biztossĂĄg kĂśzzĂŠtette, hogy elsőre komoly problĂŠmĂĄkat lĂĄt, az is kiderĂźlt, hogy a vizsgĂĄlat folytatĂĄsĂĄhoz a kezdemĂŠnyező OMV nem adta be a szĂźksĂŠges iratokat. Az osztrĂĄk cĂŠg megĂ­gĂŠrte a pĂłtlĂĄst. Ilyen ĂŠs ehhez hasonlĂł kĂśrĂźlmĂŠnyek miatt mondtĂĄk mĂĄr tegnap elemzők, hogy a Mol OMV ĂĄltali felvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄnak Ăźgye nagyjĂĄbĂłl meghalt.

Â