close
Tanácstalan olajtőzsdék
Egyéb - Olaj

Tanácstalan olajtőzsdék

Előbb ereszkedtek, aztĂĄn emelkedtek az olajĂĄrak kedden, azt kĂśvetően, hogy a NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg (IEA) viszszavett idei keresleti előrejelzĂŠsĂŠből. A hordĂłnkĂŠnti ĂĄr, amely hĂŠtfőn 126,40 dollĂĄron csĂşcsosodott ki, 123-ra csĂśkkent, majd visszakapaszkodott a 124-125-Ăśs sĂĄvba – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A magas ĂĄrakra ĂŠs az amerikai gazdasĂĄg lassulĂł nĂśvekedĂŠsĂŠre hivatkozva az IEA most Ăşgy szĂĄmĂ­tja, hogy 2008-ban a korĂĄbbi napi plusz 1,2 milliĂł barreles előrejelzĂŠsĂŠhez kĂŠpest 230 ezer hordĂłval kevesebb olajat igĂŠnyel a vilĂĄg. Tavaly nyĂĄron az IEA mĂŠg kĂŠtszer ekkora keresleti bővĂźlĂŠst prognosztizĂĄlt erre az ĂŠvre. Az idei ĂĄtlagigĂŠny napi 86,8 milliĂł hordĂł lesz, de KĂ­na ĂŠs India ĂŠtvĂĄgya tovĂĄbbra sem csĂśkken ĂŠrzĂŠkelhetően. Annak ellenĂŠre, hogy a friss adatok azt mutatjĂĄk, ĂĄprilisban visszaesett a kĂ­nai kereslet, amire mĂĄsfĂŠl ĂŠve nem volt pĂŠlda.

Elemzők szerint a piacot sokkal inkĂĄbb ĂŠrinti az ĂĄremelkedĂŠs Ăźteme, mint maga az ĂĄrszint. Az olaj hirtelen drĂĄgulĂĄsa a kereslet mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠt vonhatja maga utĂĄn, ahogy sok orszĂĄg pĂŠldĂĄul mind kevĂŠsbĂŠ kĂŠpes kĂśltsĂŠgvetĂŠsi pĂŠnzekből viszonylag alacsonyan tartani az Ăźzemanyagok ĂĄrĂĄt.

Az irĂĄni illetĂŠkes miniszter kĂśzben bejelentette, hogy felĂźlvizsgĂĄljĂĄk a kitermelĂŠs mennyisĂŠgĂŠt, amely jelenleg 4,2 milliĂł hordĂł naponta, s a legmagasabb az 1979-es iszlĂĄm forradalom Ăłta. Nem derĂźlt ki, mit hozhat magĂĄval a vizsgĂĄlat, de korĂĄbban a kitermelĂŠs csĂśkkentĂŠsĂŠről szivĂĄrogtak ki hĂ­rek, Nozari viszont ĂĄllĂ­tĂłlag ezt nem szorgalmazza.

Â