close
Minden idők legmagasabb üzemanyagárai
Egyéb - Olaj

Minden idők legmagasabb üzemanyagárai

CsĂźtĂśrtĂśktől 8 forinttal drĂĄgul a gĂĄzolaj ĂŠs 5-tel a benzin – tudta meg lapunk piaci forrĂĄsokbĂłl. Ennek megfelelően a benzin kĂśzĂŠpĂĄra literenkĂŠnt 309, a dĂ­zelĂŠ pedig 327 forint lehet, helytől fĂźggően jelentős ĂĄrszĂłrĂĄs mellett. MagyarorszĂĄgon egyik Ăźzemanyagfajta sem volt mĂŠg soha ilyen drĂĄga – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A 95-Ăśs benzin utoljĂĄra 2006 augusztusĂĄban ĂĄllt 308 forinton. A gĂĄzolajtarifa nemcsak hogy minden idők legmagasabbika – ezt mĂĄr hĂŠtről hĂŠtre megszokhattuk -, de az emelĂŠs mĂŠrtĂŠke is pĂĄrjĂĄt ritkĂ­tja. Elemzők szerint a termĂŠkek alapjĂĄul szolgĂĄlĂł tőzsdei ĂźzemanyagĂĄrak – termĂŠszetesen rekordszintre beĂĄllva – a mĂşlt hĂŠten 5-6 szĂĄzalĂŠkot emelkedtek. A gĂĄzolaj nemzetkĂśzi drĂĄgulĂĄsa akĂĄr mĂŠg 10 forintos emelĂŠst is lehetővĂŠ tehetett volna. RĂĄadĂĄsul a forint a – jelen esetben irĂĄnyadĂł – dollĂĄrhoz kĂŠpest kissĂŠ gyengĂźlt. BĂĄr a hazai fuvarozĂłk komoly aggĂĄlyaikat fejezik ki az ĂźzemanyagĂĄrak miatt, a kimutatĂĄsok szerint a termĂŠk irĂĄnti kereslet – az ĂŠsszerűsĂŠgnek ellent mondva – nő.

A nemzetkĂśzi piacokon a nyersolaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra a mĂşlt hĂŠten rekordot dĂśntve 123-126 dollĂĄros szintre emelkedett. Tegnap nĂŠhĂĄny dollĂĄros csĂśkkenĂŠs volt megfigyelhető, aminek azonban a befektetők haszonelkĂśnyvelĂŠsĂŠn tĂşl semmifĂŠle vilĂĄggazdasĂĄgi oka nem lĂĄtszott. CsakĂşgy, mint az elmĂşlt hetek drĂĄgulĂĄsĂĄnak.

KorĂĄbban szakĂŠrtők felvetettĂŠk, hogy 120 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti olajĂĄr mellett mĂĄr EurĂłpĂĄban is komolyan szĂłba kerĂźlhetnek helyettesĂ­tő termĂŠkkĂŠnt a kukoricĂĄbĂłl-repcĂŠből sajtolt bioĂźzemanyagok. Ám azĂłta kimutattĂĄk, hogy a nĂśvĂŠnyek ilyen jellegű felhasznĂĄlĂĄsa belĂĄthatatlan ĂŠlelmiszer-drĂĄgulĂĄshoz vezethet, ĂŠs a gyĂĄrtĂĄs kĂśrnyezetre gyakorolt hatĂĄsa is ellentmondĂĄsos. Ilyen kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt tovĂĄbbra is a hagyomĂĄnyos Ăźzemanyagok egyre emelkedő ĂĄraira szĂĄmĂ­thatunk. De meddig mĂŠg?

Â