close
Offenzívában a Total
Egyéb - Gáz - Olaj

Offenzívában a Total

A Total francia olajvĂĄllalat megemelte kutatĂĄsra szĂĄnt kĂśltsĂŠgvetĂŠsĂŠt, ĂŠs 12 Ăşj projekbe kezd a kĂśvetkezĂľ kĂŠt ĂŠvben. Nagy Ăźzletet ĂźtĂśtt nyĂŠlbe az orosz Novatekkel a Yamal LNG projekt kapcsĂĄn, rĂŠszvĂŠnyeket vett ĂŠs technolĂłgiĂĄjĂĄval segĂ­tene a sarkkĂśri munkĂĄlatokban. LegfĂľbb terĂźletĂŠn, a norvĂŠg partmenti mezĂľkĂśn Ăşjabb nĂŠgy projektben vesz rĂŠszt a kĂśzeljĂśvĂľben, ĂŠs AngolĂĄban gyĂťjt tapasztalatot az esetleges kĂŠsĂľbbi brazil vĂĄllalkozĂĄsaihoz.

A francia olajĂłriĂĄs a kĂśvetkezĂľ kĂŠt ĂŠvben 12 nagy Ăşj olaj- ĂŠs gĂĄzprojektet indĂ­tana. Mathieu Got, a vĂĄllalat befektetĂŠselĂŠrt felelĂľs vezetĂľje egy, a npokban tartott olajszeminĂĄriumon tette a bejelentĂŠst OslĂłban. Mint elmondta, a kutatĂĄsokra szĂĄnt Ăśsszeget 2011-re 2,1 milliĂĄrd dollĂĄrra nĂśveltĂŠk a tavalyi 1,8 milliĂĄrdrĂłl, ĂŠs lehetsĂŠges, hogy ez mĂŠg tovĂĄbb emelkedik.

A bejelentĂŠs elĂľtt egy nappal szĂźletett meg a megegyezĂŠs a Total ĂŠs az orosz Novatek kĂśzĂśtt, aminek rĂŠvĂŠn a francia cĂŠg a vilĂĄg harmadik legnagyobb energiavĂĄllalatĂĄvĂĄ nĂľtt. A szerzĂľdĂŠs ĂŠrtelmĂŠben a legnagyobb orosz magĂĄngĂĄzvĂĄllalat 4 milliĂĄrd dollĂĄr ĂŠrtĂŠkben adott el ĂŠrdekeltsĂŠgeibĂľl a Totalnak. A francia vĂĄllalat egyĂşttal beszĂĄll a Novatek sarkkĂśri LNG-projektjĂŠbe is.

Mint arrĂłl korĂĄbban beszĂĄmoltunk, a Novatek jamal-fĂŠlszigeti cseppfolyĂłs gĂĄzprojektjĂŠnek pĂŠnzĂźgyi helyzete nem optimĂĄlis, a kitermelĂŠs kĂśltsĂŠgei egy ĂĄtlagos gĂĄzbefektetĂŠsnĂŠl magasabbak a kĂśrnyezeti tĂŠnyezĂľk miatt. Az orosz kormĂĄny adĂłkedvezmĂŠnyt nyĂşjt az ilyen paramĂŠterekkel rendelkezĂľ befektetĂŠseknek, az elmĂşlt idĂľszakban pedig megkĂśnnyĂ­tette a kĂźlfĂśldi tĂľke beĂĄramlĂĄsĂĄt a szektorba, elsĂľsorban a modern technolĂłgia adaptĂĄlĂĄsĂĄnak ĂŠrdekĂŠben. A British Petroleummal ĂŠs az ExxonMobillal szĂźletett megegyezĂŠsek utĂĄn, amikrĂľl az EnergiainfĂł is hĂ­rt adott, a mostani, Totallal valĂł egyĂźttmĂťkĂśdĂŠs a kĂśvetkezĂľ lĂŠpĂŠs. A szĂĄndĂŠknyilatkozat szerint a 4 milliĂĄrd dollĂĄrĂŠrt a Total 12,08 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠst kap a NovetekbĂľl, amit a kĂśvetkezĂľ hĂĄrom ĂŠvben lehetĂľsĂŠge lesz 19,4 szĂĄzalĂŠkra nĂśvelni. A mĂĄsodik keretszerzĂľdĂŠsben az ĂĄll, hogy a Total 20 szĂĄzalĂŠkot kap a Yamal LNG projektbĂľl a technolĂłgia rendelkezĂŠsre bocsĂĄtĂĄsĂĄnak fejĂŠben. A Novatek megtartja 51 szĂĄzalĂŠkĂĄt, a tĂśbbi rĂŠszvĂŠnyes, a Volga Resoursec ĂŠs a Gazprom mellett. A megĂĄllapodĂĄst a kĂŠt vĂĄllalat vezetĂľje, Christophe de Margerie ĂŠs Leonyid Mihelszon Ă­rta alĂĄ.

Az oslĂłi konferenciĂĄn Got arrĂłl is beszĂŠlt, hogy a Total angolai partok kĂśzelĂŠben is vĂŠgez kutatĂĄsokat, az engedĂŠlyekĂŠrt folytatott munka ĂŠpp zajlik. Az a terĂźlet azĂŠrt fontos, mert speciĂĄlis technolĂłgiĂĄt kell kifejleszteni a szĂŠlsĂľsĂŠgesen mĂŠly fĂşrĂĄsokhoz a pre-salt terĂźleteken, ezek pedig nagyon hasonlĂłak a hatalmas potenciĂĄjĂş brazĂ­liai tartalĂŠkokhoz.

A norvÊg partkÜzeli mezþkÜn, ami jelenleg a Total legnagyobb termelþhelye, nÊgy új terßlet feltåråsåban vesz rÊszt hamarosan a Total, ebbþl kettþt, az Ofon 2-t Ês a Hildet mÝkÜdtetnÊ is. Az Ofon 2 becslÊsek szerint 250 millió hordó olajegyenÊrtÊket rejt, a felhozatal 2014-ben kezdþdhet, napi 70 ezer hordóval. A Hild 150 millió hordónyi kÊszletÊt egy Êvvel kÊsþbb, napi 80 ezer hordós ßtemben kezdenÊk felszínre hozni.