close
Elindult a vitruális erőmű program
Áram - Egyéb

Elindult a vitruális erőmű program

Elindult a VirtuĂĄlis ErőmĹą ipari energiahatĂŠkonysĂĄgi program, amely mĂŠri a bekapcsolĂłdĂł vĂĄllalatok energia-megtakarĂ­tĂĄsĂĄt, ĂŠs hozzĂĄjĂĄrul a vĂĄllalati energiatudatossĂĄg elterjesztĂŠsĂŠhez – jelentettĂŠk be hĂŠtfőn sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn a virtuĂĄlis alapkőletĂŠtel alkalmĂĄbĂłl.

A Virtuális Erőmű Program (VIP) első jelképes tégláját az ipari felhasználók érdekképviselete, az IPENERG Egyesülés, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tette le.

Fürjes Balázs, az IPENERG Egyesülés igazgatója kiemelte, hogy számításuk szerint a Virtuális Erőmű Programban részt vevő cégek 2020-ig 220 megawatt áramot takaríthatnak meg a fel nem használt energiával, amely a harmadát tenné ki Magyarország vállalt energiahatékonyság javítási kötelezettségének.

Az IPENERG Egyesülés vezetője beszámolt arról, hogy a programot a már létrehozott non-profit kft. szervezi, a részletek kidolgozása folyamatban van. Első lépésként kialakítják az Energiahatékonysági Kiválóság Pályázat részleteit.

Az energiahatékonyságban elért eredmény elismerését jelentő cím elnyerésére várhatóan szeptemberben hirdetnek pályázatot, amelyre az év végéig lehet jelentkezni, a díjakat először 2012-ben, a március 6-i Energiatakarékosság Világnaphoz köthetően adják át.

Fürjes Balázs kifejtette, hogy kidolgozzák a már kimutatható energia-megtakarítással rendelkező cégek számára a programba való bekapcsolódás lehetőségét is. Arra is számítanak, hogy egyre több vállalat ismeri fel az energiahatékonyság jelentőségét, és kapcsolódik be a programba.

PĂŠceli GĂĄbor, a BME rektora kiemelte, hogy az egyetem kĂźldetĂŠse a gazdasĂĄg minden szegmense szĂĄmĂĄra a szakemberkĂŠpzĂŠs. A kutatĂł-egyetem programjĂĄban foglalkoznak a fenntarthatĂłsĂĄg, az energiahatĂŠkonysĂĄg kĂŠrdĂŠsĂŠvel is.

Gémesi Zsolt, az NFM zöldgazdaság-fejlesztési főosztályának vezetője kiemelte, hogy Magyarország minimum 10 százalékos energiahatékonyság javítását vállalata 2020-ig, és ez a program hozzájárulhat ennek teljesítéséhez.

Az IPENERG a programtól azt várja, hogy az energiaköltségek csökkentésével javul a vállalatok versenyképessége, bővülhet a termelése és új munkahelyek jöhetnek létre.