close
Viszik a kínaiak a türkmén gázt
Egyéb - Gáz

Viszik a kínaiak a türkmén gázt

Tßrkmenisztån hatalmas mennyisÊgÝ gåzt kßldhet Kínåba a kÜvetkezþ Êvtþl, ha a most folyó tårgyalåsok sikeresek lesznek. A kaszpi orszåg egyben úgy låtja, hogy a jelenleg az orszågban lÊvþ kßlfÜldi szÊnhidrogÊnvållalatok szåma elÊg, így a tovåbbiakban nem hív tÜbb kßlfÜldi tþkÊt a szÊnhidrogÊnszektorba.

 

Türkmenisztán nem hív meg külföldi olajvállalatokat a szárazföldi gázlelõhelyéhez szükséges befeketetésekhez – ezt üzente Bajramgeldi Nedirov türkmén energiaminiszter a minap pár lehetséges partnernek. Ehelyett a nemzetközi vállalatok korlátozott mértékben vehetnek majd részt a kaszpi-tengeri lelõhelyek kitermelésében, a szárazföldi mezõkre vonatkozóan pedig csak szolgáltatói szerzõdéseket kaphatnak.

Nedirov a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg kĂŠrdĂŠsĂŠre a leghatĂĄrozottabban tagadta, hogy a szĂĄrazfĂśldi lelĂľhelyek kitermelĂŠsĂŠhez bĂĄrmilyen egyĂźttmĂťkĂśdĂŠsi szerzĂľdĂŠs szĂźlethetne kĂźlfĂśldi szereplĂľkkel. Tavaly olyan nagy kitermelĂľk, mint pĂŠldĂĄul a malĂĄjziai Petronas vagy a dubaji Dragon Oil kĂśzel 3 milliĂĄrd dollĂĄrt kĂśltĂśtt partkĂśzeli kitermelĂŠsi egyĂźttmĂťkĂśdĂŠsi szerzĂľdĂŠsek tetĂľ alĂĄ hozatalĂĄra, a vĂĄrakozĂĄsok e tendencia folytatĂłdĂĄsĂĄt jeleztĂŠk. Asirgulij Beglijev, a tĂźrkmĂŠn szĂŠnhidrogĂŠnĂźgynĂśksĂŠg igazgatĂłhelyettese kĂŠtnapos szingapĂşri lĂĄtaogatĂĄsĂĄn elmondta, hogy egyĂŠbkĂŠnt az ilyen egyĂźttmĂťkĂśdĂŠsek szĂĄma 2005 Ăłta folyamatosan nĂśvekszik. HozzĂĄtette, hogy a tĂźrkmĂŠn kaszpi-tĂŠrsĂŠgben a szĂźksĂŠges befektetĂŠsek nagy rĂŠsze mĂĄr vĂŠgbement. Az idei ĂŠvre 25 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠst vĂĄrnak az olajkitermelĂŠsben a tavalyihoz kĂŠpest, a kĂźlfĂśldi termelĂľvĂĄllalatok munkĂĄja nyomĂĄn. 2010-ben 33 milliĂł hordĂłt hoztak fel, idĂŠn 42 milliĂłra szĂĄmĂ­tanak, ebbĂľl 29,2 milliĂłt a Kaszpi-tenger alĂłl, ez tavaly 19,75 milliĂł volt.

Tßrkmenisztån gåztermelÊsÊt meg szeretnÊ håromszorozni a kÜvetkezþ kÊt Êvtizedben, a vÊgsþ szåm Êvi 230 milliård kÜbmÊter lenne. OlajtermelÊsÊt meghatszoroznå, a terv 529 millió hordó Êvente. Mivel az orszåg lakossåga mindÜssze 5 millió fþ, a kitermelÊs majdnem 80 szåzalÊka exportra menne. Tßrkmenisztån igyekezete az orosz energiaszållítåsoktól való elszakadåsra, Ês åltalåban az energiaimport diverzifikåciójåra ezen az úton halad. A múlt hÊten a kínai nemzeti reformbizottsåg bejelentette, hogy Êvi 60 milliård kÜbmÊter gåzt kapna Kína Tßrkmenisztånból, 2012-tþl. Koråbban csak 40 milliård kÜbmÊterrþl volt szó. A kínai fÊl elmondta, a szerzþdÊs alåíråsåra 2011 måsodik felÊben kerßlhet sor. Bajmjirad Hodzsamuhamedov, aki szintÊn rÊszt vett a kÊt napos szingapúri Êrtekezleten, óvatosabban fogalmazott, azt mondta, mÊg mindig gondolkodnak azon, hogy elfogadjåk-e a tÜbbletajånlatot, Ês a tårgyalåsok ennek fÊnyÊben mÊg mindig zajlanak. Ez a nagyobb mennyisÊg egyÊbkÊnt tÜbb, mint a tavalyi kínai belfÜldi gåzkitermelÊs 60 szåzalÊka.