close
A Gazprom beszállt a Kovitka projektbe
Egyéb - Gáz

A Gazprom beszállt a Kovitka projektbe

A Gazprom vehette meg 771 milliĂł dollĂĄrnak megfelelő rubelĂŠrt a Rusia Petroleum tĂĄrsasĂĄgnak a Kovitka gĂĄzmezőben lĂŠvő eszkĂśzeit, amelyekĂŠrt a Rosznyeftygazzal ĂĄllt versenyben. A hĂĄnyatott sorsĂş kelet-szibĂŠriai lelőhely Ăşj rĂŠsztulajdonosĂĄt a mĂĄrcius elsejei eredmĂŠnyhirdetĂŠsen jelĂślte meg a mező tĂśbbsĂŠgi tulajdonosa, a TNK- BP. A Gazprom egy Ăşjabb hdĂ­tĂĄsĂĄrĂłl is hĂ­rt adott: 20 milliĂł dollĂĄrĂŠrt kapott VenezuelĂĄtĂłl Ăşj, tengeri gĂĄzmezőkĂśn prĂłbafĂşrĂĄsi engedĂŠlyeket. LegkĂŠsőbb 4 ĂŠv mĂşlva derĂźl ki, elindulhat-e a kereskedelmi kitermelĂŠs.

Az orosz Gazprom nyerte meg a Rusia Petroleum Kovitka gĂĄzmezőben lĂŠvő eszkĂśzeire kiĂ­rt pĂĄlyĂĄzatot. A lelőhely hĂĄnyadĂĄĂŠrt a vevő mintegy 22,6 milliĂĄrd rubelt, azaz 771 milliĂł dollĂĄrt fizetett. Ez 50 szĂĄzalĂŠkkal magasabb az aukciĂł indulĂł ĂĄrĂĄnĂĄl a kiĂ­rĂł TNK-BP pĂŠnzĂźgyi vezĂŠrigazgatĂłja, Jonathan Muir keddi bejelentĂŠse szerint. AkkortĂłl szĂĄmĂ­tva Ăśt napon zĂĄrja le az Ăźgyletet a Gazprom. A regionĂĄlis orosz bĂ­rĂłsĂĄg oktĂłberben indĂ­tott csődeljĂĄrĂĄst a Rusia ellen a TNK-BP kezdemĂŠnyezĂŠsĂŠre, mert a Rusia nem tudta kifizetni a TNK-BP felĂŠ fennĂĄllĂł, 11,85 milliĂĄrd rubeles tartozĂĄsĂĄt. UtĂłbbi tĂĄrsasĂĄg fele a brit BP-ĂŠ, mĂĄsik fele, a TNK nĂŠgy orosz milliĂĄrdosĂŠ.

Az ĂĄllami gĂĄzĂłriĂĄs, a Gazprom korĂĄbbi kijelentĂŠsei szerint nem tervezte a kĂ­nai hatĂĄr kĂśzelĂŠben lĂŠvő terĂźlet megszerzĂŠsĂŠt. A gĂĄzmező tĂśbbsĂŠgi tulajdonosa az orosz-brit TNK-BP vegyesvĂĄllalat, az engedĂŠlyekkel a Rusia Petroleum rendelkezik, de a TNK-BP keresete ĂŠrtelmĂŠben a helyi bĂ­rĂłsĂĄg fizetĂŠskĂŠptelennĂŠ nyilvĂĄnĂ­totta oktĂłberben.

Az ajĂĄnlattĂŠtelek benyĂşjtĂĄsĂĄnak hatĂĄrideje februĂĄr 24-e volt, ĂŠs a pĂĄlyĂĄzattal foglalkozĂł egyik illetĂŠkes elmondĂĄsa szerint csak a Gazprom ĂŠs a Rosznyeftygaz volt versenyben. A Rosznyeftygaz az orosz ĂĄllami olajvĂĄllalat, a Rosznyefty 75 szĂĄzalĂŠkos tualjdonosa, ĂŠs a Gazprom rĂŠszvĂŠnyeinek 10 szĂĄzalĂŠkĂĄt birtokolja. OroszorszĂĄg mĂĄsodik legnagyobb gĂĄzkitermelője, a Novatek magĂĄnvĂĄllalat kerĂźlt mĂŠg szĂłba az orosz mĂŠdiĂĄban, de Ăşgy tűnik, nem indult a tenderen.

A Kovikta mező felett ĂŠvtizedes vita zajlik, a nagy hasznot rejtő kelet-szibĂŠriai lelőhely nyolc hĂłnapig fedezhetnĂŠ a vilĂĄg Ăśsszes gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄsĂĄt. A TNK-BP 2007-ben mĂĄr felajĂĄnlotta a KoviktĂĄt a Gazpromnak nagyjĂĄbĂłl 1 milliĂĄrd dollĂĄrĂŠrt, de az ĂĄrat nem fogadta el a Gazprom, az Ăźzlet meghiĂşsult. Mind a Rosznyefty, mind a Gazprom fontos stratĂŠgiai partnernek tartja KĂ­nĂĄt, ĂŠs szeretne minĂŠl tĂśbb gĂĄzt exportĂĄlni az ĂĄzsiai orszĂĄgba, tehĂĄt a hatĂĄrhoz kĂśzeli mező nagyot lendĂ­thet a nyertes ilyen irĂĄnyĂş tĂśrekvĂŠsein.

A Gazprom VenezuelĂĄban kapott kutatĂĄsi jogot kĂŠt gĂĄzmezőn, az Uramco I-en ĂŠs III-mon 3-4 ĂŠves időszakra. Mivel egy 2005-ben elnyert jogosultsĂĄg utĂĄn a Gazprom nem talĂĄlt semmit a kĂŠt rendelekzĂŠsĂŠre bocsĂĄtott ĂśbĂślbĂŠli mezőn, most Ăşj terĂźleteket nyĂşjtott ĂĄt neki Venezuela – mondta el az energiaminisztĂŠrium egyik munkatĂĄrsa. SzakĂŠrtők szerint Venezuela, a kontinens legnagyobb olajkitermelője a vilĂĄg legnagyobb tengeri gĂĄzkĂŠszletĂŠn Ăźl, de eddig nem keződĂśtt el a kereskedelmi kitermelĂŠs. Az Ăşj terĂźleteket 20 milliĂł dollĂĄrĂŠrt kapta meg a Gazprom.