close
Nem államosítható a távhőár
Egyéb - Távhő

Nem államosítható a távhőár

A fogyasztĂłi ĂĄrkĂŠpzĂŠs teljes ĂĄllamosĂ­tĂĄsa – a fogyasztĂłk ĂŠrdekeire valĂł hivatkozĂĄssal – ĂŠletszerĹątlen rendszert hĂ­vhat ĂŠletre, a szolgĂĄltatĂłk pedig hosszĂştĂĄvon ellehetetlenĂźlnek a Magyar TĂĄvhőszolgĂĄltatĂłk Szakmai SzĂśvetsĂŠge (MaTĂĄSzSz) szerint.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben kifejtik: ha az állam beavatkozással kívánja segíteni polgárait, akkor a távhő áraknál a szabályozás helyett az ellenőrzés funkcióját látják életszerűbbnek, mivel így is kiszűrhetők azok, akik bármilyen okból visszaélnek a természetes monopol helyzetükkel.

Az energetikai – ezen belĂźl a tĂĄvhő – tĂśrvĂŠnyek mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄval, a kapcsolt energiatermelĂŠssel ĂśsszefĂźggő javaslatok alapvető cĂŠljaival egyet ĂŠrt a MaTĂĄSzSz, de a szakmai szervezet hatĂĄrozott vĂŠlemĂŠnye, hogy a javasolt intĂŠzkedĂŠsek tartalma ĂŠs időhorizontja a javaslattevő kormĂĄny cĂŠljaival ellentĂŠtes hatĂĄst fog kivĂĄltani.

ÖnmagĂĄban tĂĄmogathatĂł a kormĂĄnyzati szĂĄndĂŠk, hogy a jelenlegi KÁT rendszere helyett Ăşj, jobb, igazsĂĄgosabb szĂźlessen, amelynek kĂśzĂŠppontjĂĄban a nemzeti – ĂŠs ezen belĂźl az ĂĄllampolgĂĄri – ĂŠrdekeknek kell ĂĄllniuk. A konkrĂŠt javaslatokat megalapozĂł helyzetĂŠrtĂŠkelĂŠst tĂśbb ponton valĂłtlannak, eltĂşlzottnak, illetve pontatlannak tartja a szĂśvetsĂŠg ĂŠs felfedezni vĂŠli benne egyes ĂŠrdekcsoportoknak a politikusok befolyĂĄsolĂĄsĂĄra irĂĄnyulĂł munkĂĄjĂĄt is.