close
Bencsik 8-10 százalékos energiaigény csökkenést vár a szemléletformálástól
Áram - Egyéb

Bencsik 8-10 százalékos energiaigény csökkenést vár a szemléletformálástól

SzemlĂŠletformĂĄlĂĄssal 8-10 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkenthető az energiafelhasznĂĄlĂĄs a hĂĄztartĂĄsoknĂĄl ĂŠs a kĂśzhivatalokban – mondta Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium (NFM) klĂ­ma- ĂŠs energiaĂźgyekĂŠrt felelős ĂĄllamtitkĂĄra szombaton, a Magyar Villamos MĹąvek (MVM) Energia 2.0 elnevezĂŠsĹą kampĂĄnyĂĄnak budapesti bemutatĂłjĂĄn.

“A fel nem hasznĂĄlt energia a legzĂśldebb energia, hiszen nincsen szĂźksĂŠg a megtermelĂŠsĂŠre, ĂŠs szennyezőanyag-kibocsĂĄtĂĄs sincsen” – fogalmazott Bencsik JĂĄnos az ErzsĂŠbet tĂŠri GĂśdĂśr KlubnĂĄl a hivatalosan mĂĄrcius 6-ĂĄn, vasĂĄrnap Ăźnnepelt nemzetkĂśzi energiatakarĂŠkossĂĄgi vilĂĄgnap alkalmĂĄbĂłl rendezett esemĂŠnyen.  HozzĂĄtette: a takarĂŠkos megoldĂĄsokra nagy szĂźksĂŠg van ahhoz, hogy teljesĂźljenek MagyarorszĂĄg uniĂłs vĂĄllalĂĄsai, az energiafelhasznĂĄlĂĄs 10 szĂĄzalĂŠkos csĂśkkentĂŠse ĂŠs a megĂşjulĂł energia arĂĄnyĂĄnak emelĂŠse 14,6 szĂĄzalĂŠkra 2020-ig.

Az Új SzĂŠchenyi Terv mintegy 75 milliĂĄrd forintot irĂĄnyoz elő energetikai fejlesztĂŠsekre, a minisztĂŠrium pedig a Budapesti MĹąszaki ĂŠs GazdasĂĄgtudomĂĄnyi Egyetemmel kĂśzĂśsen Ăşgynevezett virtuĂĄlis erőmĹą programot indĂ­t, amely azt jelenti, hogy az ĂŠvtized vĂŠgĂŠre egy 200 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyĹą erőmĹą villamosenergia-termelĂŠsĂŠt vĂĄltanĂĄk ki igazolt energia megtakarĂ­tĂĄsokkal – mondta az NFM ĂĄllamtitkĂĄra.

Az Ipari EnergiafogyasztĂłk ÉrdekkĂŠpviselete EgyesĂźlĂŠs (IPENERG) kezdemĂŠnyezĂŠsĂŠre indulĂł program elismeri majd az energiahatĂŠkonysĂĄgban ĂŠlen jĂĄrĂł vĂĄllalatokat ĂŠs az energiavesztesĂŠg feltĂĄrĂĄsĂĄban kĂśzremĹąkĂśdő szakembereket – fejtette ki Bencsik JĂĄnos. “A program rĂŠvĂŠn MagyarorszĂĄg teljesĂ­theti a 2020-ig vĂĄllalt kĂśtelezettsĂŠgek egyharmadĂĄt. A mĂĄsik kĂŠtharmadot viszont a lakossĂĄgi kĂśrben, nekĂźnk kĂśzĂśsen kell megtakarĂ­tanunk” – mondta.

A környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat népszerűsítő Energia 2.0 kampány első rendezvényén alternatív forrásokból származó energiával hangosított és világított koncertet adott a Balkan Fanatik nevű zenekar, és egyebek mellett volt biciklivel, vagyis emberi erővel meghajtott áramfejlesztő is, amellyel mobiltelefont lehetett tölteni.

A mozgĂĄsi energiĂĄval mĹąkĂśdő berendezĂŠsről Baji Csaba, az MVM vezĂŠrigazgatĂłja elmondta: “egy feltĂśltĂŠssel nagyjĂĄbĂłl 30 kilogramm szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄsĂĄtĂłl kĂ­mĂŠljĂźk meg a kĂśrnyezetet.” A vezĂŠrigazgatĂł hangsĂşlyozta: a cĂŠgcsoport a tevĂŠkenysĂŠge sorĂĄn mindig is tĂĄmogatta ĂŠs elősegĂ­tette a magyar ĂŠs uniĂłs energia- ĂŠs klĂ­mapolitikai cĂŠlok megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt, a magyar soros elnĂśksĂŠg idejĂŠn pedig kĂźlĂśnĂśs figyelmet fordĂ­t arra, hogy a lakossĂĄg ĂŠrtse ĂŠs ĂŠrezze, mikĂŠnt lehet egĂŠszen hĂŠtkĂśznapi megoldĂĄsokkal is tĂĄmogatni e cĂŠlok elĂŠrĂŠsĂŠt.