close
Nemzetközi tapasztalatokra kíváncsiak Pakson
Atom - Egyéb

Nemzetközi tapasztalatokra kíváncsiak Pakson

Független nemzetközi szakembereket kért fel az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.: 2012. február 20-án WANO-partnervizsgálat kezdődött az atomerőműben. Az erőmű a legjobb nemzetközi tapasztalatokkal kívánja összehasonlítani saját tevékenységét

A WANO (Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetsége) a tagerőművekben, így a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél is rendszeres időközönként vizsgálatokat folytat le. A WANO-partnervizsgálat programjának célja, hogy a tagerőműveknek lehetőségük legyen a saját tevékenységüket összehasonlítani a legjobb nemzetközi tapasztalatokkal egy külső, független nemzetközi szakemberekből álló vizsgálócsoport által végzett alapos és objektív vizsgálat során.

A paksi atomerőműben ismét egy teljes körű WANO-partnervizsgálatra kerül sor, a WANO Moszkvai Központjával lefolytatott előzetes egyeztetés alapján. Ez a harmadik ilyen típusú vizsgálat lesz az erőmű eddigi működése során. Az első WANO-partnervizsgálat Pakson 1992-ben volt (utóvizsgálata 1995-ben zajlott le), a második 2005-ben (utóvizsgálata 2008-ban volt).

A partnervizsgálat 2012. február 20-tól március 2-ig tart. A vizsgálócsoport 21 tagja összesen 10 területen (oktatás-képzés, karbantartás, tűzvédelem stb.) végez majd ellenőrzést. A munkacsoport tagjai helyszíni bejárásokat, ellenőrzéseket és személyes interjúkat tartanak.