close
A szélparkok ellen még Donald Trump is tehetetlen
Áram - Blog - Egyéb - Megújuló

A szélparkok ellen még Donald Trump is tehetetlen

Legkésőbb 2020-ra teljes energiaszükségletét megújuló forrásokból fedezné Skócia, az ambíciózus elképzelésért a skót döntéshozók még a milliárdos befektetőguru Donald Trumppal is szembemennek.

Kerek 750 millió fontos (csaknem 260 milliárd forintos) beruházás úszott el egy tervezett szélerőmű-park miatt Skóciában. A milliárdos ingatlanfejlesztő Donald Trump ugyanis lefújta legújabb álmát, amely az Aberdeen város közelében álló exkluzív golfpályából, ötcsillagos szállodakomplexumból és drága luxusvillákból állt volna. A beruházás azonban – amely az első ütni vágyó vendégeket már augusztusban fogadta volna –  meghiúsult, miután éppen a beruházás előtti tengerszakaszon egy szélerőmű-park telepítésére adtak engedélyt.

A tizenegy szélturbina (egyenként mindegyik kétszer olyan magas mint a Big Ben) nem egészen három kilométerre magasodott volna a tengerpartra tervezett golfparadicsomtól, így, mivel a szélmalmok véleménye szerint jelentősen rontották a panorámát, a milliárdos elállt ingatlanfejlesztési ötletétől és be is szüntettette az építési munkálatokat. Érvei süket fülekre találtak a skót hatóságoknál, Edinburgh ugyanis nem csak politikai, hanem gazdasági függetlenségre is törekszik, és ennek egyik sarokköve, hogy az északi állam piacvezető legyen a nyílt tengeri szélparkok területén. Erre minden lehetősége megvan: Skócia szélviszonyaival csak Dánia adottságai versenyezhetnek Európában.

A tervek szerint 2020-ig a skótok 30 gigawattnyi megújuló energiaforrásokat használó létesítmény telepítésével teljes energiafogyasztásukat tszta forrásból fedeznék. Ez a terv gyors ütemben halad a megvalósítás útján: éppen néhány héttel ezelőtt az északi-tengeri Ormonde szélpark már önmagában átlépte a hat gigawattos határt.