close
Nukleáris bővítést javasol egy francia jelentés
Atom - Blog - Egyéb

Nukleáris bővítést javasol egy francia jelentés

A francia atomerőművek üzemidejét meg kellene hosszabbítani a jelenlegi 40 éves korláton túl, hogy ezzel segítsék kielégíteni az ország energiaigényeit a jövőben – olvasható egy 2012. február 13-án megjelent, a kormány megbízásából készült jelentésében.

Az “Energia 2050” bizottság azt javasolta, hogy ha nincs közvetlen biztonsági kockázat, akkor a kormány ne állítsa le az atomerőműveket. A jelentés általánosságban támogatta az atomenergia további felhasználását, mint “intelligens, költséghatékony megoldást” Franciaország részére.

Azok a javaslatok, amelyek a megújuló energiaforrások vagy a gáztüzelésű villamosenergia-termelés arányának jelentős növekedését szorgalmazzák, de nem foglalkoznak egy ilyen átalakítás költségeivel, nem megbízhatóak – áll a jelentésben.

A jelentés azt is javasolja, hogy Franciaország a korábbi terveknek megfelelően építsen egy második EPR (European Pressurised Water Reactor – európai nyomottvizes reaktor) típusú atomerőművet a Penly telephelyen, Észak-Franciaországban. A kormány két évvel ezelőtt jelentette be, hogy atomerőmű építését tervezi a Penly telephelyen, de a döntés egyelőre még nem végleges.

A jelentés elkészítését 2011 őszén kezdeményezte Eric Besson francia energiaügyi miniszter, a japán Fukushima-Daiichi erőműben bekövetkezett balesetet követően. A részletek elolvashatók az Energie 2050 honlapján (francia nyelven): http://lenergiedavancer.com/