close
Indokolatlan Európa nemkonvencionális lelkesedése
Egyéb - Gáz

Indokolatlan Európa nemkonvencionális lelkesedése

Csillapítaná a kedélyeket az ExxonMobil az európai nemkonvencionális gázzal kapcsolatban. A vállalat tengeren inneni vezetője szerint a hatalmas készletekre vonatkozó jelentések gyakran nem eléggé megalapozottak, a robbanásszerű termelés még jóval odébb van.

Európában pár helyen lehetséges, hogy elkezdődik a termelés öt éven belül, de ahhoz feszített munkaütem szükséges Kevin Biddle, az ExxonMobil európai termelési igazgatója szerint. A készletek számára, nagyságára és minőségére vonatkozó adatok egyelőre főleg spekulatívak, hangsúlyozta Biddle a Londonban tartott International Petroleum Week-en.

Az amerikai óriásvállalat Lengyelországban és Németországban is próbálkozik a nemhagyományos gáztermelés meghonosításával, egyike a legaktívabb vállalatoknak ezen a téren. Az utóbbi időben azonban óvatosságra inti a lelkesedőket, hiszen az al-iparág itt még mindig gyerekcipőben jár és számos bizonytalansági tényezővel küzd.

Szeptemberben például az angol Cuadrilla jelentette, hogy akkora mezőt talált, aminek a segítségével a Brit-szigetek lakosságának igényei akár hatvan évig is fedezhető lenne. Az iparág nem érti, hogyan jutott erre az eredményre a vállalat mindössze három próbakút fúrásával. A múlt hónapban egyetlen próbafúrás nélkül jelentett a kanadai Tamboran Resources 124 ezer milliárd köbméteres találatot Észak-Írországból.

Az ExxonMobil a múlt hónapban két próbafúrás elvégeztével azt jelentette, nem talált termelésre alkalmas gázt az egyik lengyelországi területén, mire az orosz Gazprom, Európa legnagyobb beszállítója azt nyilatkozta, az al-iparág itteni kifejlődése csak illúzió.

Az tehát, hogy az észak-amerikaihoz hasonló termelésrobbanás (mely során a kontinens importőrből exportőrré válhatott) itt is bekövetkezzen, még nem tűnt fel a horizonton.