close
Nem sokkol a klímacsúcs
Egyéb - Emisszió

Nem sokkol a klímacsúcs

Budapesten ĂźlĂŠsezik a KlĂ­mavĂĄltozĂĄsi KormĂĄnykĂśzi TestĂźlet (IPCC) dĂśntĂŠshozĂłi fĂłruma. A Nobel-bĂŠkedĂ­jjal kitĂźntetett szervezet tanĂĄcskozĂĄsĂĄtĂłl a kĂśzvĂŠlemĂŠnyt sokkolĂł Ăşj klĂ­mainformĂĄciĂłt nem vĂĄrnak a szakĂŠrtők: a testĂźlet – a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok ĂŠs az ĂŠghajlat ĂśsszefĂźggĂŠsei mellett – elsősorban a sajĂĄt jĂśvőjĂŠvel foglalkozik – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A hĂşsz ĂŠvvel ezelőtt megalakult IPCC-nek dĂśntő szerepe volt abban, hogy a vilĂĄgpolitika ĂŠs a sajtĂł felfigyelt a klĂ­maproblĂŠmĂĄra, a testĂźletet azonban a Nobel-bĂŠkedĂ­j tavalyi elnyerĂŠse Ăłta veszik igazĂĄn komolyan: akkor vĂĄlt a vilĂĄg szemĂŠben is valĂłdi politikaformĂĄlĂł erővĂŠ. Pedig a szervezet erejĂŠt – FaragĂł Tibor, az IPCC magyar nemzeti bizottsĂĄga lapunknak nyilatkozĂł vezetője szerint – elsősorban az adja, hogy a jelentĂŠseit a rĂŠsztvevők pĂŠldĂĄtlan egyetĂŠrtĂŠssel fogadjĂĄk el, s azok mindig a tudomĂĄny ĂŠs a kormĂĄnyok kĂśzĂśs ĂĄllĂĄspontjĂĄt tĂźkrĂśzik.

Az ĂĄtfogĂł klĂ­majelentĂŠseket – amelyekből a legfrissebb tavaly lĂĄtott napvilĂĄgot – a politikai cselekvĂŠsben mĂĄr ritkĂĄn kĂśveti hasonlĂł konszenzus. A legsĂşlyosabb nĂŠzetkĂźlĂśnbsĂŠg a fejlettek ĂŠs a fejlődők kĂśzĂśtt mutatkozik: az előbbiek (az USA kivĂŠtelĂŠvel) mĂĄr mind vĂĄllaltĂĄk az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok termelĂŠsĂŠnek valamilyen fokĂş korlĂĄtozĂĄsĂĄt, az utĂłbbiak viszont hallani sem akarnak erről. A helyzet paradox voltĂĄt jelzi, hogy a fejlettek vĂĄllalĂĄsaibĂłl is csupĂĄn kĂŠtszĂĄzalĂŠkos csĂśkkentĂŠs valĂłsult meg eddig (lĂĄtvĂĄnyos visszafogĂĄs csak a kelet-eurĂłpai blokkban tĂśrtĂŠnt, ĂŠs ott is kizĂĄrĂłlag az ipar ĂśsszeomlĂĄsa miatt), mikĂśzben a felmelegedĂŠsi folyamat lassĂ­tĂĄsĂĄhoz ebben a kĂśrben 2020-ig 25-40 szĂĄzalĂŠkkal kellene mĂŠrsĂŠkelni az ĂźveghĂĄzgĂĄz-kibocsĂĄtĂĄsĂĄt.

A globĂĄlis szĂŠn-dioxid-termelĂŠs pillanatnyilag gyorsan nő, mĂŠgpedig a fejlődők miatt. Ám a folyamat megĂ­tĂŠlĂŠse itt is ellentmondĂĄsos: az egy főre jutĂł kibocsĂĄtĂĄs a fejlődő orszĂĄgokban mĂŠg mindig alacsony – ugyanakkor az orszĂĄgcsoport egyĂźttes gĂĄztermelĂŠse mĂĄr utolĂŠrte a fejlettekĂŠt. TempĂłsan emelkedik a lĂŠgkĂśr szĂŠn-dioxid-koncentrĂĄciĂłja is.

Az IPCC a tanĂĄcskozĂĄson tĂĄrgyal a Nobel-bĂŠkedĂ­j mellĂŠ kapott pĂŠnz felhasznĂĄlĂĄsĂĄrĂłl (a 260 milliĂł forintnak megfelelő Ăśsszeget vĂĄrhatĂłan a klĂ­mavĂĄltozĂĄssal kapcsolatos tudomĂĄnyos eredmĂŠnyek szĂŠleskĂśrű megismertetĂŠsĂŠre fordĂ­tjĂĄk). Megvitatnak egy 190 oldalas jelentĂŠst az egyik legĂŠgetőbb globĂĄlis problĂŠmĂĄrĂłl, a felmelegedĂŠs ĂŠs a fĂśldi vĂ­zkĂŠszletek kapcsolatĂĄrĂłl (ma egymilliĂĄrd ember vĂ­zellĂĄtĂĄsa bizonytalan).

Emellett most kell eldĂśnteni, hogy a szervezet foglalkozzon-e a jĂśvőben a klĂ­mavĂĄltozĂĄs ĂŠs a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok ĂśszszefĂźggĂŠseivel. Itt szĂĄmos kĂŠrdĂŠs vĂĄr tisztĂĄzĂĄsra arrĂłl, hogy az alternatĂ­v energia hasznĂĄlatĂĄval lehet-e ĂŠrdemben mĂŠrsĂŠkelni a felmelegedĂŠst. SzĂłba kerĂźl majd a hĂŠt vĂŠgĂŠig tartĂł konferenciĂĄn az IPCC jĂśvője is: a legfontosabb feladat valĂłszĂ­nűleg tovĂĄbbra is a tudomĂĄnyos eredmĂŠnyek szintetizĂĄlĂĄsa ĂŠs a politikusokkal tĂśrtĂŠnő elfogadtatĂĄsa lesz.

Â