close
Tényszerű szakmai anyagok az MVM működéséről
Áram - Egyéb

Tényszerű szakmai anyagok az MVM működéséről

 

      A mĂĄrcius 11-ĂŠn a miniszterelnĂśk ĂĄltal bejelentett, a Magyar Villamos Művek (MVM) ĂŠrintő szervezeti ĂĄtalakĂ­tĂĄsok terve, illetve a szemĂŠlyi dĂśntĂŠs alapjaiban ĂŠrintik az orszĂĄg egyik meghatĂĄrozĂł, stratĂŠgiai jelentősĂŠgű cĂŠgcsoportjĂĄnak műkĂśdĂŠsĂŠt ĂŠs jĂśvőjĂŠt. Mindezek miatt az MVM Zrt. igazgatĂłsĂĄga mĂĄrcius 26-i ĂźlĂŠsĂŠn ĂĄttekintette a helyzetet ĂŠs jĂłvĂĄhagyta az ĂźgyvezetĂŠs szakmai dokumentumait, melyek egyrĂŠszt tĂŠzisszerűen bemutatjĂĄk a tĂĄrsasĂĄg elmĂşlt időszakban elvĂŠgzett elemzĂŠseinek eredmĂŠnyĂŠt, tovĂĄbbĂĄ rĂŠszletesen tĂĄrgyaljĂĄk a villamosenergia-piac aktuĂĄlis helyzetĂŠt, kiemelten az ĂĄrak, illetve a piaci dominancia kĂŠrdĂŠskĂśrĂŠt. A dokumentumok az MVM internet oldalĂĄn hozzĂĄfĂŠrhetőek.

 

Az MVM igazgatĂłsĂĄga a cĂŠgvezetĂŠssel egyĂźttműkĂśdve mindent elkĂśvet annak ĂŠrdekĂŠben, hogy a cĂŠgcsoport jĂśvőjĂŠt ĂŠrintő, szakmai alapokon nyugvĂł stratĂŠgiai dĂśntĂŠsek a tulajdonossal egyeztetve a kellő időben, mihamarabb megszĂźlessenek. Az igazgatĂłsĂĄg biztosĂ­tja egyfelől a cĂŠgcsoport munkavĂĄllalĂłit, mĂĄsrĂŠszt kĂźlső partnereit ĂŠs a szĂŠlesebb kĂśzvĂŠlemĂŠnyt, hogy a dĂśntĂŠsekről szakszerű, pontos ĂŠs rĂŠszletes tĂĄjĂŠkoztatĂĄssal szolgĂĄl. Az MVM ĂŠves rendes kĂśzgyűlĂŠsĂŠt az igazgatĂłsĂĄg mĂĄjus 9-ĂŠre hĂ­vta Ăśssze,  a kĂśzgyűlĂŠs előkĂŠszĂ­tĂŠse a szokĂĄsos rendnek megfelelően, Ăźtemesen zajlik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Az MVM internetes honlapjån megjelent tåjÊkoztatås szerint

a kĂśzelmĂşltban nyilvĂĄnossĂĄgra kerĂźltek a Magyar Energia Hivatal, a GazdasĂĄgi Versenyhivatal, a RegionĂĄlis EnergiagazdasĂĄgi KutatĂłkĂśzpont ĂŠs mĂĄsok ĂĄltal a kormĂĄny szĂĄmĂĄra kĂŠszĂ­tett piacelemzĂŠsek. Ezek egybehangzĂłan kiemelik az MVM dominĂĄns, monopĂłlium szerepĂŠt, mellyel a cĂŠg – kihasznĂĄlva a szabĂĄlyozĂĄs hiĂĄnyossĂĄgait – ĂĄrfelhajtĂł, inflĂĄciĂłnĂśvelő mĂłdon, esetenkĂŠnt pozitĂ­v diszkriminĂĄciĂłt ĂŠlvezve tevĂŠkenykedik. MegoldĂĄskĂŠnt a monopĂłlium felszĂĄmolĂĄsĂĄt, a dominĂĄns szerep megszűntetĂŠsĂŠt, a tĂĄrsasĂĄgi szerkezet megvĂĄltoztatĂĄsĂĄt javasoljĂĄk.

     A korĂĄbbi időszakban is, de az elmĂşlt nĂŠhĂĄny hĂŠtben ugyanakkor szĂĄmos tovĂĄbbi szakmai elemzĂŠs lĂĄtott napvilĂĄgot, amelyek a fentiektől szĂśgesen eltĂŠrő kĂśvetkezetĂŠsekre jutottak. Ezek, illetve az MVM sajĂĄt szakmai meggyőződĂŠse alapjĂĄn kijelenthető, hogy a fent jelzett, egybehangzĂł elemeket tartalmazĂł anyagokat kĂŠszĂ­tők a verseny lĂŠtrehozĂĄsĂĄt a liberalizĂĄciĂł alapvető cĂŠljĂĄnak, a verseny mindenhatĂłsĂĄgĂĄt alapelvnek tekintve – esetenkĂŠnt hiĂĄnyos informĂĄciĂłkbĂłl kiindulva – az ĂĄllam, mint tulajdonos megfontolt beavatkozĂĄsainak hatĂĄsĂĄt nem ismerve, vagy rosszul ĂŠrtelmezve tĂŠves kĂśvetkeztetĂŠsekre jutottak. Mindezek miatt kijelenthető, hogy ezen elemzĂŠsek minden olyan ĂĄllĂ­tĂĄsa megalapozatlan ĂŠs tĂŠves, amelyekre az MVM felelőssĂŠgĂŠt alĂĄtĂĄmasztĂł kĂśvetkeztetĂŠsek ĂŠpĂźlnek.

  Az MVM a liberalizĂĄlt villamosenergia-piacon cĂ­mű tĂŠzisek ĂŠs a Villamosenergia-piac, az MVM dominanciĂĄja ĂŠs ennek hatĂĄsait vizsgĂĄlĂł elemzĂŠs (mindkĂŠt dokumentum ugyancsak megtalĂĄlhatĂł az MVM honlapjĂĄn) egyrĂŠszt tĂŠzisszerűen Ăśsszefoglalja mindazt, amit az elmĂşlt 1-2 ĂŠv alatt kimunkĂĄltak, az illetĂŠkesek szĂĄmĂĄra kĂŠszĂ­tett tanulmĂĄnyok, vizsgĂĄlatok e kĂŠrdĂŠskĂśrben egyĂŠrtelművĂŠ tesznek. A jelenlegi helyzet rĂŠszletesebb elemzĂŠsĂŠt pedig a villamosenergia-piac, az MVM dominanciĂĄja ĂŠs ennek hatĂĄsa cĂ­mű anyag foglalja Ăśssze, mely a kĂŠt legjelentősebb tĂŠmakĂśrre fĂłkuszĂĄl: a villamosenergia-piacra, ehhez kapcsolĂłdĂłan a tĂĄrsasĂĄgcsoportnak az ĂĄrak alakulĂĄsĂĄban jĂĄtszott szerepĂŠre, valamint a monopĂłlium-dominancia kĂŠrdĂŠsĂŠre.

    Az elemzĂŠseket az MVM Zrt. igazgatĂłsĂĄga megtĂĄrgyalta ĂŠs jĂłvĂĄhagyta nyilvĂĄnossĂĄgra hozatalukat. Az MVM bĂ­zik abban, hogy az anyagok megismerĂŠse hozzĂĄjĂĄrul az elfogulatlan, szakmai alapon nyugvĂł kĂśvetkeztetĂŠsekhez ĂŠs az ezeket figyelembe vevő dĂśntĂŠsekhez.