close
Indiai cég kutathat venezuelai kőolaj után
Egyéb - Olaj

Indiai cég kutathat venezuelai kőolaj után

Az utĂłbbi időben leginkĂĄbb azt szokhattuk meg, hogy Ă­gy vagy Ăşgy, de tĂĄvoznak a kĂźlĂśnbĂśző olajtĂĄrsasĂĄgok VenezuelĂĄbĂłl. Igaz a fenti megĂĄllapĂ­tĂĄs elsősorban az amerikai, vagy minimum amerikaibarĂĄt olajcĂŠgekre vonatkozik. Mindezek mellett jĂłl hangzik, hogy IndiĂĄnak sikerĂźlt egy 400 milliĂł dollĂĄros beruhĂĄzĂĄsrĂłl szĂłlĂł szerződĂŠst megkĂśtnie a dĂŠl-amerikai ĂĄllammal, amely szerint a kĂśvetkező Ăśt ĂŠvben a venezuelai ĂĄllami olajtĂĄrsasĂĄggal kĂśzĂśs cĂŠgben folytathatnak kutatĂĄsokat az Orinoco olajmező kĂśzelĂŠben.

A megĂĄllapodĂĄs ĂŠrtelmĂŠben az indiaiak egy vegyesvĂĄllalatot hoznak lĂŠtre Indo Venezolana S.A. nĂŠven, amelynek 60 szĂĄzalĂŠkban a helyi olajmamut, a Venezuelan State Oils S.A. lesz a tulajdonosa, mĂ­g a fennmaradĂł rĂŠszt az India ONGC Videsh Ltd birtokolhatja. A vegyesvĂĄllalat a San Cristobal terĂźleten ĂĄllhat fel, az Orinoco ĂŠszaki rĂŠszĂŠn, s a szerződĂŠs szerint kutathat, kitermelhet, gyűjthet, szĂĄllĂ­that ĂŠs tĂĄrolhat nyersolajat, vagy fĂśldgĂĄzt.

Az Ăşj projekttel a San Cristobal olajmező napi 30 ezer hordĂłs kapacitĂĄsa akĂĄr meg is duplĂĄzĂłdhat a kĂśvetkező ĂŠvekben – nyilatkozta a venezuelai energiaĂźgyi ĂŠs olajminiszter, Rafael Ramirez az Ăźgylet kapcsĂĄn. A miniszter ĂŠs indiai kollĂŠgĂĄja, Murli Deora az egyezsĂŠg kapcsĂĄn annak fontossĂĄgĂĄt emeltĂŠk, ki, hogy ezzel tovĂĄbb erősĂśdhet a kapcsolat a kĂŠt orszĂĄg kĂśzĂśtt.

A San Cristobal mező kapacitĂĄsa a kĂśvetkező 25 ĂŠv alatt mintegy 232 milliĂł hordĂłra tornĂĄzhatĂł fel, a teljes szĂŠnhidrogĂŠn vagyon pedig mintegy 1,038 milliĂĄrd hordĂłra tehető. A terĂźletet magĂĄba foglalĂł Orinoco a vilĂĄg egyik legnagyobb nyersolaj kĂŠszletĂŠvel rendelkezik, ezen belĂźl a San Cristobal mező terĂźlete 160,18 nĂŠgyzetkilomĂŠter.