close
Nem lehet tudni meddig esik még az olajár
Egyéb - Olaj

Nem lehet tudni meddig esik még az olajár

2015 második felében elkezdődhet a piaci egyensúly helyreállása – áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) januári olajpiaci jelentésében. Az IEA szerint nem lehet megmondani pontosan, meddig eshet az olajár, de az árcsökkenésnek érezhető hatásai vannak.

Az IEA elemzése szerint 2015 elején növekedhetnek a felhalmozott olajtartalékok, de az alacsonyabb olajár a kitermelés, azaz a kínálat csökkenését és a kereslet erősödését okozza majd. Az ügynökség szerint az alacsony olajár miatt csökken a kitermelés növekedésének üteme a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli olajtermelő országokban. A nem OPEC tagállamok termelése napi 0,95 millió hordóval nőhet 2015-ben, korábban napi 1,3 millió hordós termelésnövekedés volt várható.

Péntek délelőtt a határidős piacokon a Brent kőolaj hordónkénti ára márciusi szállításra 49,03 dollár volt, napi szinten 1,57 százalékkal nőtt. A WTI olaj hordónkénti ára februári szállításra 47,09 dollárra nőtt 1,82 százalékos drágulással. A Brent hordónkénti ára 2014 júniusában még 114 dollár körül mozgott, a WTI kőolajé 106 dollár körül.