close
A Repülő Uborkák taroltak a Mol versenyen
Egyéb - Olaj

A Repülő Uborkák taroltak a Mol versenyen

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium „Repülő Uborkák” nevű csapata nyerte a MOL középiskolásoknak meghirdetett Junior Freshhh természettudományos versenyét a MOL Dunai Finomítójában megtartott döntőn január 14-én, Százhalombattán. A versenyen mintegy 1800 diák indult Magyarországról, Romániából és Szerbiából.

A MOL-csoport idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a középiskolásoknak szóló online vetélkedőjét, a Junior Freshhht, azzal a céllal, hogy a diákok érdeklődését már a középiskola időszakában a természettudományos tantárgyak felé fordítsa. A versenyen ennek fényében a tanulóknak matematikai, fizikai, kémiai, biológiai és földrajzi feladatokat kell megoldaniuk. Az első versenyt 2010-ben rendezték Százhalombattán, majd az évről-évre sikeres programot később a MOL-csoport több tagországában is elindították. A versenyt 2013-ban Szlovákiában is megrendezték, majd 2014-től már a horvátországi középiskolások is bátran jelentkezhettek a megmérettetésre. 2010-től, a program indulásától számítva eddig több mint 10.000 diák, 3366 csapata vett részt a versenyen, összesen 726 középiskolából. 

A vetélkedő két fordulóból állt: A diákoknak először a két héten át tartó online fordulóban kellett különböző, természettudományokkal kapcsolatos feladatokat megoldaniuk egy virtuális világban. A második forduló az élő döntő volt. Az egész napos eseményen egy kecskeméti, egy fonyódi, egy debreceni, egy budapesti és egy hajdúszoboszlói csapat mérhette össze komplex, mind az öt természettudományos tárgyat felölelő tudását. A feladatokat – a MOL vezetőiből és a társaság stratégiai partner egyetemeinek természettudományos szakembereiből, egyetemi professzoraiból álló zsűri döntése alapján – a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium „Repülő Uborkák” nevű csapata oldotta meg a legjobban. A nyertes csapat minden tagja egy Apple iPad Air 2-t nyert, de egyetlen csapat sem távozott üres kézzel. 

„Amikor közel öt éve elindítottuk a Junior Freshhh programot csak álmodni mertünk arról, hogy a kezdeményezésünk ilyen sikeres lesz: a verseny iránt évről évre töretlen az érdeklődés. A diákok folyamatosan feszegetik a határaikat, mi pedig lehetőséget adunk számukra, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, hiszen ők lehetnek a MOL jövőbeni dolgozói” – mondta Fekete László, a MOL Magyarország HR igazgatója.

Ezen kívül azok az iskolák is értékes nyereményben részesültek, melyek a legtöbb olyan csapatot állították ki az online fordulóra, amelyek végigjátszották a versenyt, minden kérdésre értékelhető választ adtak, és a lehető legmagasabb összesített pontszámot érték el: Mechatronikai Szakközépiskola (Budapest), Bányai Júlia Gimnázium (Kecskemét) és az Ady Endre Elméleti Líceum (Nagyvárad).