close
Az európai versenyképességet rontja az atomerőművek visszaszorulása
Atom - Egyéb

Az európai versenyképességet rontja az atomerőművek visszaszorulása

A versenyképességet és az energiabiztonságot is csökkenti az, hogy Európában visszaszorulóban van az atomenergia – mondta Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A szakember ezt a megállapítást emelte ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) múlt évi, legutolsó jelentéséből, amely az atomenergiát vizsgálta részletesen. Az atomenergia alacsony részaránya miatt drágább az elektromos áram, ami több iparágban visszaveti a versenyképességet, ilyen terület például az alumínium-, az üveg- és az acélipar – mondta a vezető közgazdász.

Az említett iparágak versenyképességét Ázsiához kell mérni, ahol viszont – különösen Kínában – folyamatosan emelkedik az atomenergia részaránya a villamos áram termelésén belül – fűzte hozzá Fatih Birol. A magyar atomerőmű fejlesztését üdvözli az ügynökség, mivel az csökkenti az energiaimportot, és így biztonságosabb lesz az ország áramellátása – válaszolta kérdésre az előadó. Kiemelte, hogy a bővítéshez szükséges a lakosság támogatása mellett a megfelelő technológia, partner és finanszírozás is.

A mostani, hordónkénti 50 dolláros olajárról pedig úgy vélekedett, hogy az olcsó energia növeli a keresletet, ami magával húzza az árat is, de az idén nem valószínű, hogy az olaj ára megközelítené a 100 dollárt. Erre az olcsó olajra, illetve földgázra azért nem szabad a villamos energia termelését alapozni, mert ez csak pillanatnyi állapot – mondta, hozzátéve, hogy az atomenergia melletti döntés viszont több évtizedre szól, és stabilitást ad. A szakember kiemelte azt is, hogy az energiabiztonság szempontjából is fontos lenne az európai energiarendszerek magasabb szintű integrációja.