close
Leállt a sziszeki finomító
Egyéb - Olaj

Leállt a sziszeki finomító

Az INA horvát olajipari vállalat január 14-ével ideiglenesen leállította a termelést a sziszeki finomítóban, mert nem rendelkezik több belföldi olajtartalékkal.

A közlemény szerint az INA rendszeresen követi finomítóinak kapacitását, optimalizálja és a piac igényeihez igazítja azt. A kőolaj árának drasztikus csökkenése azonban gyengítette a cég olaj- és gáz kutatási és termelési részlegét, ezért még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a finomítói üzletág jövedelmezőségére, hogy az önálló és fenntartható legyen – tették hozzá.  A leállást indokolta még a szokásos üzleti folyamatok fokozatos és folyamatos optimalizációja, de ez nem jelenti azt, hogy végleg bezárnák a finomítót, vagy csökkentenék az alkalmazottak számát – hangsúlyozta az INA.

Ez a folyamat a menedzsment minden szintjén ismert volt, és még tavaly döntés született róla a 2015-ös üzleti terv elfogadásánál – áll a közleményben amelyben kiemelik, hogy a termelés újraindítása a külső környezet fügvénye lesz. Kiemelték: addig is a termelést a rijekai finomító veszi át, amely valamikor február közepén kezdi el működését.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a rijekai finomító igazgatósága és az INA felügyelőbizottsága jóváhagyott egy jelentős befektetést, amely révén veszélyes hulladék feldolgozására alkalmas technológiát telepítenek a rijekai finomítóba.  Horvát sajtójelentések szerint a finomító dolgozóinak szakszervezete “riadót fújt”, mert veszélyeztetve érzik munkahelyüket. Amennyiben 800 ember munka nélkül marad, az “szociális bombaként” hat majd Ssziszek városára – állítják a horvát híradások.