close
Négymilliárdért építtet modern távvezetékeket a MAVIR
Áram - Egyéb

Négymilliárdért építtet modern távvezetékeket a MAVIR

A távvezeték oszlopok felújítására és a távvezetékek optikai összeköttetésére több mint 4 milliárd forintot fordít a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. – az erről szóló két tender eredménye a pénteki Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Mindkét közbeszerzés hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos eljárás volt, mindkét esetben a legolcsóbb ajánlattevő nyert volna, ha van az elfogadottakon kívül is ajánlattevő. Az első közbeszerzés a távvezeték oszlopok felújítását tartalmazta. A becsült érték nettó 2 milliárd 310 millió forint volt, a nyertesek 2 milliárd 541 millió forinttal vállalták a munkát. A nyertes az MVM OVIT Zrt. és EKS Service Kft. lett.

A másik tender a távvezetékek optikai összeköttetésének a kiépítését kérte. Itt a becsült érték nettó 1,5 milliárd forint volt, míg a nyertes társaságok nettó 1,65 milliárdért vállalták a munkát. A nyertes az Omexom Magyarország Kft. valamint – közös ajánlattevőként – az MVM OVIT Zrt. és az EKS Service Kft. volt. Az ajánlatkérő MAVIR Zrt. nettó árbevétele 2012-ben 133,8 milliárd, míg 2013-ban 135,4 milliárd forint volt a céginformáció adatai szerint. Az adózás előtti eredmény – az előző sorrendben – 15 milliárd illetve 9,1 milliárd, míg a mérleg szerint eredmény 11,6 illetve 8,2 milliárd forint volt.

Az ajánlattevők közül az Omexom – a cég honlapja szerint – a Vinci Energies Group egy nemzetközi márkája. A céginformáció szerint a magyar társaság az 1994-ben alapított OPEL Építési és Szerviz Kft.-ből alakult át. Tulajdonosa a stuttgarti járásbíróságon bejegyzett GA Hochspannung Leitungsbau GmbH. A jegyzett tőkéje 102 millió forint. Az EKS Service Kft. 1991-ben alakult, a jegyzett tőkéje 75 millió forint. Tulajdonosai: a német ENACO Enegieanlagen- und Kommunikationstechnik GmbH, valamint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

Az MVM OVIT Zrt. állami vállalatból alakult át gazdasági társasággá 1991-ben. A céginformáció szerint a jegyzett tőkéje mínusz 5,8 milliárd forint. A tulajdonosa 2013-tól az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.