close
Komoly veszélyek az energiaszektorban, de még nem a halálspirál
Áram - Egyéb

Komoly veszélyek az energiaszektorban, de még nem a halálspirál

Bár az energia- és közüzemi szektor vállalatait érintő „halálos spirálra” vonatkozó előrejelzések eltúlzottak, a PwC és a Strategy& új tanulmánya az iparág gyors átalakulására figyelmeztet, kiemelve, hogy veszélybe kerülhetnek azok a vállalatok, amelyek nem mennek a változások elébe. 

Az energiaszektor átalakulása során új piaci és üzleti modellek jönnek létre, melyek gyorsan felválthatják a jelenlegi vállalati stratégiákat. A hazai energiaszolgáltatók is felismerték, hogy számos területen váltaniuk kell. Esetükben az új szolgáltatási területek, bevételi lehetőségek megtalálása a hazai piaci és szabályozási változások miatt is kiemelten fontos, az első lépéseket így megtették ebbe az irányba – vélik a PwC Magyarország szakértői.  Az energia- és közüzemi szektorban jelentkező megatrendek és részterületi változások alapvetően módosíthatják az iparág vállalatainak stratégiáit és jövőbeli szerepét. Fogy az idő azon vállalatok számára, amelyek még nem tették meg a megfelelő lépéseket, hogy sikeresen kapcsolódjanak be az energiaszektor átalakulásába. A cégeknek fel kell tenniük a kérdést, hogy világos elképzeléssel rendelkeznek-e a jövőbeli sikert megalapozó új piaci és üzleti modellekről.

Az energiaszektor jövője: lendületvétel és átalakulás (The Road Ahead: gaining momentum from energy transformation) című tanulmány szerint a globális megatrendek, így például a technológiai áttörések, a gyors urbanizáció, illetve az erőforrások átrendeződése új lehetőségeket és kihívásokat teremtenek a fogyasztói magatartás, a gazdasági verseny új formái, a megújuló és elosztott energiatermelés, valamint a szabályozások terén.  A helyi energiarendszerek és a fogyasztók által előállított saját energia szerepe nő, így a meglévő energiatermelő eszközök, a hagyományos központosított energiahálózatokat és a nagyüzemi energiatermelés mellett, vagy egyes országokban azt felváltva új modell terjed el. 

A szektor átalakulása következtében néhány energiaipari vállalat szerepe a tartalékenergia-szolgáltatásra korlátozódhat. Az energiaszolgáltató vállalatok hátrányba kerülhetnek az online adatok és a digitális technológia világából érkező új belépőkkel szemben. A fejlődő országok a hagyományos, központosított rendszermodell megvalósítása helyett eleve helyi energiarendszereket alakíthatnak ki. Megtörténhet, hogy a meglévő hálózati rendszerek képtelenek lesznek lépést tartani az elosztott energiatermelő eszközök által támasztott követelményekkel, késleltetve a fejlett technológiák bevezetését.

„A hazai energiaszolgáltatók is felismerték a fenti változások szükségességét. Számukra az új szolgáltatási területek, bevételi lehetőségek megtalálása a hazai piaci és szabályozási változások miatt is kiemelten fontos, az első lépéseket így megtették ebbe az irányba” – mondja Osztovits Ádám a PwC Magyarország üzleti tanácsadási csoportjának vezetője. „Lakossági energiahatékonysági, okos város, vagy akár biztosítási ajánlatok jelentek meg számos energiaszolgáltató portfóliójában, virtuális erőművekre is vannak már példák. Az elektromos közlekedés területén itthon jelenleg inkább útkeresés zajlik – az ígért kormányzati ösztönzőcsomagtól függ, az energiaszolgáltatók milyen szerepkört találnak majd vonzónak.”