close
Nem egységes az egyes nukleáris hatóságok színvonala
Atom - Egyéb

Nem egységes az egyes nukleáris hatóságok színvonala

Az eurĂłpai nukleĂĄris biztonsĂĄgi hatĂłsĂĄgok szĂ­nvonala nem konzisztens, nĂŠhĂĄnyuk nem kĂśvetel elĂŠg hatĂĄrozottan, mikor arra szĂźksĂŠg lenne – hangzott el egy konferenciĂĄn.

A korĂĄbbi Areva vezető, Anne Lauvergeon azt mondta az eurĂłpai nukleĂĄris gyĹąlĂŠsen, BrĂźsszelben, hogy a „jĂł nukleĂĄris biztonsĂĄgi hatĂłsĂĄgok lĂŠtfontossĂĄgĂşak a biztonsĂĄg ĂŠs a fizikai vĂŠdelem garantĂĄlĂĄsa ĂŠrdekĂŠben”. De hozzĂĄtette, hogy nĂŠhĂĄny hatĂłsĂĄg tĂşl elnĂŠző, ĂŠs a szĂ­nvonal erősen vĂĄltozĂł. Az ArevĂĄnĂĄl 2011. jĂşniusig a vezetői posztot betĂśltő Lauvergeon hangsĂşlyozta, hogy a nukleĂĄris ipar nem engedheti meg magĂĄnak a kompromisszumot a biztonsĂĄg, a vĂŠdettsĂŠg ĂŠs az ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄg alapvető hĂĄromszĂśgĂŠben. Azt is elmondta, hogy amĂ­g az ArevĂĄnĂĄl dolgozott, sokszor kapott olyan kritikĂĄt, hogy tĂşlsĂĄgosan biztonsĂĄg pĂĄrti.
HozzĂĄtette, munkĂĄjĂĄnak kezdetĂŠn, mĂŠg a Cogema-nĂĄl (most Areva), ez a cĂŠg volt FranciaorszĂĄgban az egyik legjobban utĂĄlt vĂĄllalat. De ez megvĂĄltozott, miutĂĄn megnyĂ­ltak ĂŠs folyamatos pĂĄrbeszĂŠdbe kezdtek a rĂŠszvĂŠnyesekkel. „Az iparnak alapvető szĂźksĂŠglete a kommunikĂĄciĂł. Az energiapolitika tĂşlsĂĄgosan is sĂşlyos kĂŠrdĂŠs ahhoz, hogy azt az ellenzőkre ĂŠs politikusokra hagyjuk.”

Â