close
Nem drágul a lakossági gáz
Egyéb - Gáz

Nem drágul a lakossági gáz

VĂĄltozatlan marad januĂĄr 1-től a lakossĂĄgi gĂĄz ĂĄra – jelentette be MolnĂĄr Csaba leendő kĂśzlekedĂŠsi, hĂ­rkĂśzlĂŠsi ĂŠs energiaĂźgyi miniszter kormĂĄnyszĂłvivői tĂĄjĂŠkoztatĂłn. Mindemellett nem vĂĄltozik a gĂĄzĂĄr- ĂŠs tĂĄvhőkompenzĂĄciĂł mĂŠrtĂŠke sem jĂśvőre.

Mint MolnĂĄr fogalmazott, hĂĄrom ok miatt nem fogadtĂĄk el a Magyar Energia Hivatal 10 szĂĄzalĂŠkos emelĂŠsről szĂłlĂł javaslatĂĄt. Az egyik az, hogy jĂśvő ĂŠv első negyedĂŠve utĂĄn a piaci tendenciĂĄk szerint csĂśkenni fognak a gĂĄzĂĄrak. Emellett szerinte a forint-dollĂĄr keresztĂĄrfolyam ĂĄllandĂł vĂĄltozĂĄsa, valamint a tĂĄrsadalompolitikai szempontok figyelembe vĂŠtele adott lehetősĂŠget arra, hogy ne vĂĄltozzon januĂĄrtĂłl a tarifa.

Nem mĂłdosul jĂśvőre a gĂĄzĂĄr- ĂŠs tĂĄvhőtĂĄmogatĂĄs mĂŠrtĂŠke sem. Budai Bernadett kormĂĄnyszĂłvivő elmondta, bĂĄr az idĂŠn rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł 82 milliĂĄrd forint helyett 2009-ben csak 62 milliĂĄrd forint ĂĄll rendelkezĂŠsre, a Robin Hood-adĂłbĂłl remĂŠlt 30 milliĂĄrd forint miatt nem kell lecsĂśkkenteni a kompenzĂĄciĂł mĂŠrtĂŠkĂŠt. Nem vĂĄltoznak a jĂśvedelemsĂĄvok sem, mivel a jelenlegi, bĂĄziskĂŠnt alkalmazott 28 500 forintos nyugdĂ­jminimum nem emelkedik.

Így a legalsĂł kategĂłriĂĄba tovĂĄbbra is azok a hĂĄztartĂĄsok tartoznak, akiknek a jĂśvedelme nem haladja meg a havi 57 ezer forintot fejenkĂŠnt. Azok a csalĂĄdok viszont, ahol az ĂĄtlagjĂśvedelem havi bontĂĄsban tĂşllĂŠpi a 99 750 forintot szemĂŠlyenkĂŠnt, kiszorulnak a rendszerből. Ez azonban nem vonatkozik a tĂĄvfűtĂŠses lakĂĄsokra, mivel szĂĄmukra alanyi jogon 1150 forintot utal ĂĄt a kĂśltsĂŠgvetĂŠs minden hĂłnapban. Budai Bernadett kitĂŠrt arra is, hogy 2009-ben ĂŠs 2010-ben biztosan ugyanezen rendszer alapjĂĄn juthatnak tĂĄmogatĂĄshoz a rĂĄszorulĂłk. Ezt kĂśvetően azonban mint fogalmazott, felĂźl kell vizsgĂĄlni a kompenzĂĄciĂł jellegĂŠt a rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł forrĂĄsok, illetve a fogyasztĂłi igĂŠnyek alapjĂĄn.