close
Az áram drágulhat a gáz helyett
Áram - Egyéb

Az áram drágulhat a gáz helyett

JanuĂĄr elsejĂŠtől mintegy 3,5 szĂĄzalĂŠkos ĂĄramĂĄr-emelkedĂŠs vĂĄrhatĂł a lakossĂĄgot is magĂĄba foglalĂł egyetemes szolgĂĄltatĂłi piacon – jelentette be HorvĂĄth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnĂśke tegnap a NĂŠpszabadsĂĄg Mi mennyi az energetikĂĄban? cĂ­mű szakmai kerekasztal-beszĂŠlgetĂŠsĂŠn – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Ennek oka a rendszerhasznĂĄlati (azaz ĂĄramszĂĄllĂ­tĂĄsi) dĂ­j emelkedĂŠse – szĂśgezte le. Az ĂŠv egĂŠszĂŠben e kĂśr szĂĄmĂĄra nem vĂĄr 10 szĂĄzalĂŠknĂĄl nagyobb ĂĄremelkedĂŠst. Azt, hogy a nemzetkĂśzi olajĂĄrzuhanĂĄs kĂśzben miĂŠrt lesz ĂĄramdrĂĄgulĂĄs, kĂŠrdĂŠsĂźnkre Ăşgy indokolta: a MEH szerint az ĂĄrampiac kereskedőinĂŠl indokolatlan haszon halmozĂłdott fel. ElőadĂĄsĂĄbĂłl kiderĂźlt: januĂĄr elsejĂŠtől a most engedĂŠlyezettnĂŠl kissĂŠ nagyobb fogyasztĂĄsĂş cĂŠgek, valamint a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek is vĂĄlaszthatjĂĄk a szabadpiaci ĂĄr helyett az egyetemes (lakossĂĄgi) szolgĂĄltatĂłi tarifĂĄt. Úgy vĂŠlte, a nagykereskedelmet vĂŠgző Magyar Villamos Művek (MVM) aukciĂłja alapjĂĄn a szabadpiaci fogyasztĂłk 2009-ben 20-25 szĂĄzalĂŠkos termĂŠkĂĄr-nĂśvekedĂŠssel szembesĂźlhetnek.

Arra a hĂ­rre, hogy GyurcsĂĄny Ferenc miniszterelnĂśk a Blikknek adott interjĂşjĂĄban indokolatlannak tartotta a januĂĄri gĂĄzĂĄremelĂŠst, leszĂśgezte: az ĂĄrmegĂĄllapĂ­tĂĄsĂŠrt felelős miniszter a MEH javaslata mellett egyĂŠb gazdasĂĄgi-szociĂĄlis indokokat is figyelembe vesz a vĂŠgső tarifa megĂĄllapĂ­tĂĄsakor. (HĂ­rek szerint a MEH emelĂŠst javasolt.)

A Mol, az Elmű, az Emfesz ĂŠs az E.ON ĂĄltal szponzorĂĄlt konferenciĂĄn felszĂłlalĂł Gordos PĂŠter, az energiaĂźgyi tĂĄrca szakĂĄllamtitkĂĄra MagyarorszĂĄgon sem gĂĄz-, sem ĂĄramellĂĄtĂĄsi problĂŠmĂĄkra nem szĂĄmĂ­t. Gerse KĂĄroly, az ĂĄllami MVM vezĂŠrigazgatĂł-helyettese szerint azĂŠrt emelkedtek nagy mĂŠrtĂŠkben a szabadpiaci ĂĄrak, mert a cĂŠgnek fel kellett mondania hosszĂş tĂĄvĂş ĂĄramvĂĄsĂĄrlĂĄsi szerződĂŠseit. TĂłtth AndrĂĄs, a gĂĄz-nagykereskedelmet vĂŠgző E.ON FĂśldgĂĄz igazgatĂłja szerint a hazai helyzet miatt egyelőre nem pontosan tudjĂĄk, milyen ĂĄllĂĄspontot kĂŠpviseljenek az orosz Gazprommal a hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzvĂĄsĂĄrlĂĄsi szerződĂŠsĂźk 2015 utĂĄni meghoszszabbĂ­tĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł tĂĄrgyalĂĄsokon. AlĂĄcs Lajos, a Mol Ăźgyvezetője hangsĂşlyozta: az orszĂĄg orosz gĂĄzfĂźggősĂŠgĂŠn csak a tervezett Nabucco gĂĄzvezetĂŠk, illetve a Krk-szigeti gĂĄzlefejtő vĂĄltoztathat.

A DĂŠli ĂŠs Északi ĂĄramlat nevű orosz tervet, mint ugyanahhoz a forrĂĄshoz vezető Ăşj Ăştvonalat, szintĂŠn ĂźdvĂśzĂślte. A kĂśzĂŠp-eurĂłpai gĂĄzvezetĂŠkcĂŠgek egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠhez uniĂłs tĂĄmogatĂĄst vĂĄr. SzilĂĄgyi Zsombor, a hatĂłsĂĄginĂĄl olcsĂłbb lakossĂĄgi gĂĄzt kĂ­nĂĄlĂł Emfesz igazgatĂłja leszĂśgezte: az indulĂĄskor jelentősebb ĂŠrdeklődĂŠsre szĂĄmĂ­tottak, de a szemĂŠlyes kontaktus elősegĂ­tĂŠsĂŠvel a jĂśvőben az ĂźgyfĂŠlszĂĄm komoly emelkedĂŠsĂŠt vĂĄrjĂĄk. Az E.ON, az RWE, illetve az EdF ĂĄramszolgĂĄltatĂłinak kĂŠpviselői a jogbizonytalansĂĄgra, a szerintĂźk alacsony haszonkulcsukra, szűk beruhĂĄzĂĄsi lehetősĂŠgeikre, illetve tĂşl szigorĂş ĂźgyfĂŠlszolgĂĄlati előĂ­rĂĄsokra panaszkodtak. PorpĂĄczy Dezső, a Magyar EnergiafogyasztĂłk SzĂśvetsĂŠgĂŠnek alelnĂśke ez utĂłbbival egyetĂŠrtett, de furcsĂĄllotta, hogy a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄgtĂłl vĂĄrhatĂł keresletcsĂśkkenĂŠssel nem jĂĄr egyĂźtt ĂĄrmĂŠrsĂŠklődĂŠs.

Hatvani GyĂśrgy, az ĂĄramrendszer-irĂĄnyĂ­tĂĄst vĂŠgző, MVM-tulajdonĂş Mavir elnĂśke szerint cĂŠgĂźk kĂŠpes lesz beruhĂĄzni az alacsonyabban megĂĄllapĂ­tott tarifĂĄik ellenĂŠre is. HorvĂĄth J. Ferenc szerint az előĂ­rĂĄsok alapjĂĄn a Mavir Ăśszszes bevĂŠtele nő. MolnĂĄr LĂĄszlĂł, az EnergiagazdĂĄlkodĂĄsi TudomĂĄnyos EgyesĂźlet főtitkĂĄra nem nagyon javasolnĂĄ a tĂĄvhőről valĂł levĂĄlĂĄst, bĂĄr elismerte, az olajĂĄrak csĂśkkenĂŠsĂŠvel jĂśvőre a gĂĄz mĂŠg nagyobb versenytĂĄrsa lesz a tĂĄvfűtĂŠsnek. Herczog Edit, a szocialista pĂĄrt eurĂłpai parlamenti kĂŠpviselője Ăşgy vĂŠlte, a megĂşjulĂłenergia-ipar – amire a hallgatĂłsĂĄgbĂłl tĂśbben kitĂŠrtek – foglalkoztatĂĄsi gondokat is orvosolhat.