close
Dél-Korea orosz gázt venne
Egyéb - Gáz

Dél-Korea orosz gázt venne

Olyan gĂĄzpiaci kapcsolat van kĂŠszĂźlőben DĂŠl-Korea ĂŠs OroszorszĂĄg kĂśzĂśtt, amely kĂŠt ĂŠve, főkĂŠnt politikai okokbĂłl mĂŠg elkĂŠpzelhetetlen volt. A felhasznĂĄlĂĄsa dĂśntő rĂŠszĂŠt a mediterrĂĄn tĂŠrsĂŠgből ĂŠrkező, cseppfolyĂłs gĂĄzbĂłl (LNG) kielĂŠgĂ­tő tĂĄvol-keleti orszĂĄg arra kĂŠszĂźl, hogy tenger alatti vezetĂŠken importĂĄljon szĂŠnhidrogĂŠnt OroszorszĂĄgbĂłl. MĂĄs hĂ­rek szerint igen kedvező befektetĂŠsi ajĂĄnlatokkal vĂĄrja az orosz cĂŠgeket.

Tenger alatti gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre kĂŠszĂźl DĂŠl-Korea, jelentette be az ĂĄllami Korea Gas Corporation (Kogas) tĂĄrsasĂĄg. A cĂŠg szeptemberben előzetesen mĂĄr megĂĄllapodott a Gazprommal, hogy 2015-től 30 ĂŠven ĂĄt ĂŠvi 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter, Kelet-SzibĂŠriĂĄban felhozandĂł fĂśldgĂĄzt vĂĄsĂĄrol tőle.

A szĂĄllĂ­tĂĄshoz szĂźksĂŠges vezetĂŠkről a hĂłnap elejĂŠn tĂĄrgyalt a kĂŠt cĂŠg. „A cső VlagyivosztokbĂłl indulna ki, ĂŠs tulajdonkĂŠppen csak akkor kellene a tenger alĂĄ vinni, ha nem sikerĂźlne megĂĄllapodni Észak-KoreĂĄval arrĂłl, hogy a terĂźletĂŠn keresztĂźl, azaz a szĂĄrazfĂśldĂśn vezessĂŠk el DĂŠl-KoreĂĄba”, idĂŠzi a cĂŠg szĂłvivőjĂŠt a Reuters. SzakĂŠrtők szerint azonban problĂŠmĂĄsnak Ă­gĂŠrkezik a cső gĂĄzzal valĂł feltĂśltĂŠse ugyanĂşgy, mint Észak-KoreĂĄn valĂł ĂĄtvezetĂŠse, a tengeralatti nyomvonal pedig szĂĄmottevően drĂĄgĂĄbb lenne a szĂĄrazfĂśldinĂŠl.

DĂŠl-Korea ĂŠvi 37 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt hasznĂĄl fel. Ennek nagy rĂŠszĂŠt cseppfolyĂłs formĂĄban vĂĄsĂĄrolja. Az eddigi mennyisĂŠghez ĂŠppen most kĂŠszĂźl Ăşjabb tĂŠtelt vĂĄsĂĄrolni KatartĂłl, a megnĂśvekvő tĂŠli igĂŠnyek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre. GĂĄzfogyasztĂĄsĂĄn belĂźl ugyanis 70 szĂĄzalĂŠkot kĂŠpvisel a tĂŠli hĂłnapokban, fűtĂŠsi cĂŠllal elĂŠgetett mennyisĂŠg.

Az orszĂĄg ambiciĂłzus, hĂĄrom ĂŠves beruhĂĄzĂĄsi tervet indĂ­tott oroszorszĂĄgi vĂĄllalkozĂĄsok becsalogatĂĄsĂĄra. Az ĂŠrkezők Ăśt ĂŠvig mentesek a vĂĄllalkozĂłi ĂŠs a jĂśvedelemadĂłtĂłl, hĂĄrom ĂŠvig pedig nem kell vĂĄmot sem fizetniĂźk, jelentette be Csang Tong-szu, az orszĂĄg kereskedelmi promĂłciĂłs szervezete, az Invest Korea vezetője. MoszkĂĄban tartott prezentĂĄciĂłja szerint az orosz cĂŠgek 15 ĂŠvre helyi adĂłkedvezmĂŠnyt is kapnak, sőt, beruhĂĄzĂĄsaik adott szĂĄzalĂŠkĂĄt viszontfinanszĂ­rozza a koreai ĂĄllam. Hogy pontosan mekkora hĂĄnyadĂĄt, az a beruhĂĄzĂĄs nagysĂĄgĂĄtĂłl fĂźgg. Azok, amelyek 10 milliĂł dollĂĄrnĂĄl nagyobb beruhĂĄzĂĄsra vĂĄllalkoznak egyes, kijelĂślt iparĂĄgakban, pĂŠnzĂźk 5 szĂĄzalĂŠkĂĄt visszakapjĂĄk. Azok, amelyek legalĂĄbb 20 helyi alkalmazottat foglalkoztatnak, 300 ezer dollĂĄrnyi segĂŠlyt kapnak. A hĂ­r elsősorban gĂŠpipari pĂŠldĂĄkat hoz az eddigi orosz beruhĂĄzĂĄsokra.

„A pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg rĂŠvĂŠn OroszorszĂĄg hozzĂĄjuthat rĂŠgĂłta vĂĄrt, Ă­gĂŠretes dĂŠl-koreai szerződĂŠsekhez, kĂśzvetlen beruhĂĄzĂĄsi lehetősĂŠgekhez”, mondta. “VĂĄlsĂĄg idejĂŠn a vĂĄllalatok Ăşjrarendezik prioritĂĄsaikat, s olyankor szĂźletnek az Ăşj egyesĂźlĂŠsek ĂŠs Ăźgyletek is.” Csang szerint a kĂźlfĂśldi befektetĂŠsek elengedhetetlenek ahhoz, hogy kihĂşzzĂĄk az orszĂĄgot az 1997-ben jelentkezett pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄgbĂłl.