close
2014-re halasztották a japán Ohma atomerőmű indítását
Atom - Egyéb

2014-re halasztották a japán Ohma atomerőmű indítását

A japĂĄn Ohma atomerĂľmĂť tervezett indĂ­tĂĄsĂĄt kĂŠt ĂŠvvel kĂŠsĂľbbre, 2014-re toltĂĄk – jelentette a JapĂĄn Atomipari FĂłrum (JAIF). Az ĂŠszaki Aomori tartomĂĄnyban talĂĄlhatĂł Ohma atomerĂľmĂť egy 1383 MW termikus teljesĂ­tmĂŠnyĂť tovĂĄbbfejlesztett forralĂłvizes reaktorbĂłl (Advanced Boiling Water Reactor – ABWR) fog ĂĄllni teljesen MOX (kevert urĂĄn-plutĂłnium-oxid) Ăźzemanyaggal tĂśltĂśtt zĂłnĂĄval. Ez lesz a vilĂĄg elsĂľ teljesen MOX Ăźzemanyaggal tĂśltĂśtt kĂśnnyĂťvizes reaktora.

A JAIF kĂśzlĂŠse szerint a most J-PowerkĂŠnt ismert japĂĄn Villamos-energia FejlesztĂŠsi VĂĄllalat 2008. november 11-ĂŠn adta be a GazdasĂĄgi, Kereskedelmi ĂŠs Ipari MinisztĂŠriumhoz (Ministry of Economy, Trade and Industry – METI) vĂĄltoztatĂĄsi kĂŠrelmĂŠt. A JAIF szerint a japĂĄn nukleĂĄris hatĂłsĂĄgnak (Nuclear Safety Commission – NSC) a vĂĄrtnĂĄl hosszabb idĂľt vesz igĂŠnybe a telephely vizsgĂĄlata, miutĂĄn ahhoz csak a szeizmikus biztonsĂĄgra vonatkozĂł japĂĄn szabĂĄlyozĂĄs felĂźlvizsgĂĄlata utĂĄn kezdenek hozzĂĄ. Az NSC ĂĄltal igĂŠnyelt idĂľ ismeretĂŠben a J-Power Ăşgy dĂśntĂśtt, hogy felĂźlvizsgĂĄlja az ĂŠpĂ­tĂŠsre ĂŠs az azt kĂśvetĂľ indĂ­tĂĄsra vonatkozĂł terveit.

A METI 2008 ĂĄprilisĂĄban adta ki az engedĂŠly a J-Power szĂĄmĂĄra, hogy atomerĂľmĂťvet lĂŠtesĂ­thessen az ohmai telephelyen. A projekt a 80-as ĂŠvekre nyĂşlik vissza, akkor az ohmai telephelyen mĂŠg egy demonstrĂĄciĂłs tovĂĄbbfejlesztett termikus reaktort (ATR) terveztek ĂŠpĂ­teni. KĂŠsĂľbb azonban gazdasĂĄgi okokbĂłl, valamint a plutĂłnium reaktorokban tĂśrtĂŠnĂľ felhasznĂĄlĂĄsĂĄt tĂĄmogatĂł japĂĄn politika erĂľsĂśdĂŠse miatt, a teljesen MOX-Ăźzemanyaggal tĂśltĂśtt ABWR ĂŠpĂ­tĂŠse mellett dĂśntĂśttek.