close
Nagy menet vár a britekre
Egyéb - Megújuló

Nagy menet vár a britekre

A hĂ­rek szerint BrĂźsszel a jĂśvő hĂŠten kĂśzli Nagy-BritanniĂĄval, hogy kezdjen igen komoly fejlesztĂŠsekbe a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok terĂźletĂŠn, mivel el kellene ĂŠrnie a 2020-ra tervbe vett zĂśld cĂŠlokat. A britek vĂĄrhatĂłan a villamos energia termelĂŠsben rĂŠszesĂ­tik előnyben a megĂşjulĂłkat

Az EurĂłpai UniĂł ugyanis a kĂźlĂśnbĂśző ĂĄllamoknak kĂźlĂśnbĂśző cĂŠlokat deklarĂĄlt, Ă­gy pĂŠldĂĄul a megĂşjulĂłkbĂłl előĂĄllĂ­tandĂł energia eurĂłpai ĂĄtlaga 20 szĂĄzalĂŠk lesz az Ăśsszes előĂĄllĂ­tott energiĂĄn belĂźl. Jelenleg ez a szĂĄm 8,5 szĂĄzalĂŠk – Ă­rja a Financial Times. A britek majdnem sereghajtĂłk a megĂşjulĂłk terĂźletĂŠn, őket csak MĂĄlta ĂŠs Luxemburg előzi meg. RĂĄadĂĄsul Tony Blair tavaly mĂĄrciusban a 20 szĂĄzalĂŠkos cĂŠlrĂłl Ă­rt alĂĄ.


Az FT szerint Ă­gy a szigetorszĂĄgnak 2020-ra 13-14 szĂĄzalĂŠkkal kellene nĂśvelnie megĂşjulĂł energiaforrĂĄsait ahhoz, hogy a fenti cĂŠlokat elĂŠrje. A britek jelenleg 2010-re 10 szĂĄzalĂŠkos megĂşjulĂł hasznosĂ­tĂĄst cĂŠloztak meg a villamos energia termelĂŠsen belĂźl.


„Az orszĂĄgonkĂŠnti megkĂźlĂśnbĂśztetĂŠs igencsak vitatott” – mondta a francia miniszterelnĂśk, Nicolas Sarkozy is, aki szerint a cĂŠlok unfairek ĂŠs gazdasĂĄgilag nem fenntarthatĂłak. A britek egyĂŠbirĂĄnt vĂĄrhatĂłan a villamos energia termelĂŠs „zĂśldesĂ­tĂŠsĂŠre” fĂłkuszĂĄlnak majd a jĂśvőben.