close
Pár hónapig még marad az olajár
Egyéb - Olaj

Pár hónapig még marad az olajár

Az első negyedĂŠvben nagyjĂĄbĂłl a mostani szinten maradnak az olajĂĄrak az algĂŠriai olajminiszter, egyben az OPEC elnĂśke szerint. Chakib Khelil előrejelzĂŠse azĂŠrt fontos, mert mindenki azt akarja kiolvasni belőle, hogy tĂĄmogatja-e az elnĂśk a kvĂłtanĂśvelĂŠst, vagy nem. HĂĄt nem.

Az olajĂĄrak alakulĂĄsĂĄra vonatkozĂł kĂŠrdĂŠsre azt vĂĄlaszolta Chakib Khelil, az OPEC elnĂśke, hogy az ĂĄr nagyjĂĄbĂłl a jelenlegi marad az ĂŠv első hĂĄrom hĂłnapjĂĄban. Az ĂĄrak emelkedĂŠsĂŠre hatĂł fő okok kĂśzĂśtt a gyenge dollĂĄrt ĂŠs a geopolitikai feszĂźltĂŠsĂŠget emelte ki, de – mint mondta – a piac figyelemmel kĂ­sĂŠri az amerikai gazdasĂĄg problĂŠmĂĄit is, hiszen az USA a vilĂĄg legnagyobb olajfelhasznĂĄlĂłja. Mint a Platts szerint hangsĂşlyozta, a piacnak figyelembe kell vennie az amerikai gazdasĂĄg lassulĂĄsĂĄt, amelyet vĂŠlhetőleg JapĂĄn ĂŠs mĂĄs orszĂĄgok is kĂśvetnek majd.

RecessziĂłtĂłl azonban nem tart a vilĂĄg olajfelhasznĂĄlĂĄsĂĄnak mintegy 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt adĂł kartell elnĂśke. A szervezet februĂĄr 1-jĂŠn BĂŠcsben rendkĂ­vĂźli ĂźlĂŠsen tĂĄrgyalja meg az olajtermelĂŠs jelenlegi szintjĂŠt, de tagorszĂĄgai termelĂŠse vĂĄltoztatĂĄsĂĄrĂłl nem dĂśnt. Arra csak a mĂĄrciusi rendes ĂźlĂŠsen kerĂźlhet sor, de a fentiek alapjĂĄn aligha lesz tĂĄmogatĂłja a kĂ­nĂĄlatbővĂ­tĂŠsnek.

JanuĂĄr elejĂŠn egy pillanatra a 100 dollĂĄrt is tĂşllĂŠpte az olaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra, mindazonĂĄltal sok OPEC-vezető Ăşgy nyilatkozott, hogy termelői oldalrĂłl nincs mit tenni az ĂĄrakkal. A drĂĄgasĂĄgot ugyanis nem az erős kereslet, vagy az ahhoz kĂŠpest gyenge kĂ­nĂĄlat okozza, hanem geopolitikai tĂŠnyezők ĂŠs hatĂĄridős tőzsdei spekulĂĄciĂłk.