close
Brüsszel értékeli a lex Mol-választ
Egyéb - Olaj

Brüsszel értékeli a lex Mol-választ

VĂĄltozatlan a magyar ĂĄllĂĄspont a lex Mollal kapcsolatban, ĂŠs MagyarorszĂĄg elkĂźldte vĂĄlaszĂĄt az EurĂłpai BizottsĂĄgnak az Ăźgyben, amelyben tovĂĄbbi konzultĂĄciĂłkat javasol – mondta tegnap GĂśncz Kinga. A kĂźlĂźgyminiszter szerint a bizottsĂĄg ĂĄltal felsoroltak nem tűnnek lĂŠnyegi kifogĂĄsoknak a tőkeĂĄramlĂĄs szabadsĂĄga szempontjĂĄbĂłl megkĂŠrdőjelezett tĂśrvĂŠnyben. GĂśncz kijelentette: ha mĂŠgis lenne ezzel ellentĂŠtes bizottsĂĄgi ĂĄllĂĄspont, akkor termĂŠszetesen mĂłdosĂ­tjuk a jogszabĂĄlyt – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Oliver Drewes, az EurĂłpai BizottsĂĄg belső piacokĂŠrt felelős biztosa, Charlie McCreevy szĂłvivője tegnap lapunknak mĂŠg nem tudta megerősĂ­teni a levĂŠl megĂŠrkeztĂŠt. A magyar kormĂĄny nyilatkozatait nem vonta kĂŠtsĂŠgbe, de azokra nem kĂ­vĂĄnt reagĂĄlni. Kifejtette, a vĂĄlaszt nĂŠhĂĄny hĂŠtig bizonyĂĄra “vizsgĂĄljĂĄk”, ĂŠs ezutĂĄn formĂĄlnak rĂłla vĂŠlemĂŠnyt. Azt az ĂŠrtĂŠkelĂŠst sem kĂ­vĂĄnta kommentĂĄlni, hogy ha a magyar vĂĄlasz ismeretĂŠben oktĂłber Ăłta az ő ĂĄllĂĄspontjuk sem vĂĄltozott, akkor a kĂŠt fĂŠl kĂśzĂśtti vĂŠlemĂŠnykĂźlĂśnbsĂŠg megmaradt. ÜdvĂśzĂślte a magyar kormĂĄny megbeszĂŠlĂŠsi kezdemĂŠnyezĂŠsĂŠt. Az előzetes tĂĄrgyalĂĄsok tĂśbbsĂŠgĂŠben megegyezĂŠsre is vezetnek – fűzte hozzĂĄ. Ha nem, jogsĂŠrtĂŠsi eljĂĄrĂĄs indulhat MagyarorszĂĄg ellen, amelyben egy-kĂŠt ĂŠv alatt szĂźlethet dĂśntĂŠs.

Thomas Huemer, az OMV szĂłvivője tegnap kijelentette: tovĂĄbbra is pĂĄrtoljĂĄk az egyĂźttműkĂśdĂŠst a Mollal. Ezt azonban szerintĂźk akadĂĄlyozza a magyar olajcĂŠg tulajdonosainak 10 szĂĄzalĂŠkos szavazati hatĂĄrĂĄnak eltĂśrlĂŠsĂŠben ĂĄllami vĂŠtĂłjogot biztosĂ­tĂł “B rĂŠszvĂŠny”, amelynek lĂŠte, Ăşgy vĂŠlik, ellentĂŠtes a tőke szabad ĂĄramlĂĄsĂĄval.