close
Nagy-Britannia: szabad az út az új atomerőműveknek
Atom - Egyéb

Nagy-Britannia: szabad az út az új atomerőműveknek

A brit kormĂĄnyzat hozzĂĄjĂĄrult az atomerőművek Ăşj generĂĄciĂłjĂĄnak lehetsĂŠges ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez Nagy-BritanniĂĄban. John Hutton energetikai miniszter Ăşgy fogalmazott: vĂĄrjĂĄk a cĂŠgek terveit Ăşj atomerőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre ĂŠs ĂźzemeltetĂŠsĂŠre. Gordon Brown miniszterelnĂśk “kiprĂłbĂĄlt ĂŠs igazolt technolĂłgiĂĄnak” minősĂ­tette a nukleĂĄris erőművi megoldĂĄsokat, amelynek “az eddigieknĂŠl is inkĂĄbb kulcsszerepe van”.
“Annak jĂłvĂĄhagyĂĄsa, hogy az atomenergia szerepet jĂĄtsszon az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄg tiszta, biztonsĂĄgos ĂŠs megfizethető energiĂĄval tĂśrtĂŠnő ellĂĄtĂĄsĂĄban, az orszĂĄg lĂŠtfontossĂĄgĂş, hosszĂş tĂĄvĂş ĂŠrdeke” – mondta Hutton, aki a parlamentben jelentette be a dĂśntĂŠst.

A White Paper energiastratĂŠgiai dokumentumban, amelyet a bejelentĂŠssel egy időben publikĂĄltak, a kormĂĄnyzat Ăşgy nyilatkozik: az Ăşj atomerőműveknek szerepet kellene vĂĄllalniuk az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄg jĂśvőbeli energia-mixĂŠben, egyĂźttesen mĂĄs, kis szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄsĂş energiaforrĂĄsokkal.

A White Paper szerint meg kell engedni a vĂĄllalatoknak, hogy beruhĂĄzhassanak a nukleĂĄris energetikĂĄba, ĂŠs a kormĂĄnyzatnak aktĂ­v lĂŠpĂŠseket kell tenni ennek elősegĂ­tĂŠsĂŠre. E lĂŠpĂŠsek magukban foglalnak egy stratĂŠgiai telephely-ĂŠrtĂŠkelĂŠst, ĂŠs az Ăşj blokkok tervezĂŠsi folyamatĂĄnak egyszerűsĂ­tĂŠsĂŠt.

A kormĂĄny a tĂśrvĂŠnyi hĂĄttĂŠr javĂ­tĂĄsĂĄt is Ă­gĂŠrte annak ĂŠrdekĂŠben, hogy biztosĂ­tsa a leszerelĂŠsi ĂŠs hulladĂŠk-kezelĂŠsi kĂśtelezettsĂŠgek ĂĄtlĂĄthatĂł keretĂŠt, ĂŠs megfelelően biztosĂ­tsa, hogy a nukleĂĄris Ăźzemeltetők befektetĂŠse megtĂŠrĂźljĂśn.

Az Ăşj energetikai tĂśrvĂŠnytervezet, amelyet szintĂŠn nyilvĂĄnossĂĄgra hoztak, intĂŠzkedĂŠseket tartalmaz arra vonatkozĂłan, hogy az Ăşj blokkok potenciĂĄlis befektetőinek megfelelő befizetĂŠsi kĂśtelezettsĂŠgeit biztosĂ­tsĂĄk a leszerelĂŠsre ĂŠs a hulladĂŠk-kezelĂŠsre vonatkozĂłan.

A White Paper-ben Gordon Brown miniszterelnĂśk “kiprĂłbĂĄlt ĂŠs igazolt technolĂłgiĂĄnak” minősĂ­ti, amelynek “az eddigieknĂŠl is inkĂĄbb kulcsszerepe van”. A White Paper a kormĂĄny ĂĄltal 2007 mĂĄjusĂĄban meghirdetett konzultĂĄciĂłs folyamat eredmĂŠnye.

A White Paper, ĂŠs egyĂŠb, a dĂśntĂŠssel kapcsolatos dokumentumok elĂŠrhetők a minisztĂŠrium honlapjĂĄn.