close
Kilenc másik szalmaerőművet is építenének
Áram - Egyéb

Kilenc másik szalmaerőművet is építenének

A szerencsin kĂ­vĂźl tovĂĄbbi kilenc helyszĂ­nen tervez szalmaerőművet ĂŠpĂ­teni a Hujber OttĂł vezette befektetői csoport. Hat helyen, MedgyeshĂĄzĂĄn, BajĂĄn, ZsanĂĄn, KalocsĂĄn, BonyhĂĄdon ĂŠs SĂśjtĂśrĂśn mĂĄr rendelkeznek az ĂśnkormĂĄnyzatok befogadĂł nyilatkozatĂĄval, ĂŠs megalakultak az egyes projektcĂŠgek is. Összesen 360 milliĂĄrd forint ĂŠrtĂŠkű beruhĂĄzĂĄsrĂłl van szĂł.  

MedgyeshĂĄzĂĄn, BajĂĄn, ZsanĂĄn, KalocsĂĄn, BonyhĂĄdon ĂŠs SĂśjtĂśrĂśn mĂĄr rendelkeznek a helyi ĂśnkormĂĄnyzatok befogadĂł nyilatkozatĂĄval a tervezett szalmaerőműre vonatkozĂłan, ĂŠs megalakultak az ĂśnĂĄllĂł, projektcĂŠgek. Mai ĂĄrfolyamon szĂĄmolva ez Ăśsszesen mintegy 360 milliĂĄrd forint beruhĂĄzĂĄst jelent, ami egyĂźtt jĂĄr 1300 Ăşj munkahely lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠvel ĂŠs az ĂŠrintett tĂŠrsĂŠgben lakĂłknak 30 milliĂĄrd forint olyan bevĂŠtellel, amely a tĂźzelőanyag vĂĄsĂĄrlĂĄsbĂłl szĂĄrmazik – tĂĄjĂŠkoztatta az EnergiaInfĂłt Hujber OttĂł, a szerencsi beruhĂĄzĂĄst vĂŠgző BHD Hőerőmű Zrt. igazgatĂłsĂĄgĂĄnak elnĂśke.

A 36 milliĂĄrd forintos szerencsi projekt ĂźtemezĂŠse szerint 2010. februĂĄr vĂŠgĂŠn lĂŠphet kereskedelmi Ăźzembe az 50 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű szalmatĂźzelĂŠsű kiserőmű, melynek prĂłbaĂźzeme jĂśvő ĂŠv vĂŠgĂŠre vĂĄrhatĂł – mondta ĂŠrdeklődĂŠsĂźnkre Hujber OttĂł. Megtudtuk tőle, hogy vizsgĂĄlataik szerint MagyarorszĂĄgon 22 helyszĂ­n alkalmas ilyen szalmatĂźzelĂŠsű erőmű felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre, ahol adott a 120 kilovoltos hĂĄlĂłzatra csatlakozĂĄs lehetősĂŠge, megfelelő mezőgazdasĂĄgi terĂźletek ĂĄllnak rendelkezĂŠsre a szĂźksĂŠges energianĂśvĂŠnyek termelĂŠsĂŠre, van elegendő munkaerő ĂŠs megvan a lakossĂĄgi tĂĄmogatottsĂĄg is. A tokaji borĂĄszok tiltakozĂĄsĂĄra reagĂĄlva Hujber jelezte: az ellenzők ĂĄllĂ­tĂĄsai tĂŠnyekkel cĂĄfolhatĂłk, az elvĂŠgzett kĂśrnyezeti hatĂĄstanulmĂĄny igazolja, hogy a rendkĂ­vĂźl modern ĂŠs kĂśrnyezetbarĂĄt technolĂłgiĂĄt hasznĂĄlĂł erőmű nem befolyĂĄsolja a hegyalja mikroklĂ­mĂĄjĂĄt, ĂŠs nem befolyĂĄsolja a borturizmust sem.