close
Kordában kell tartani a bioüzemanyag-termelést
Egyéb - Megújuló

Kordában kell tartani a bioüzemanyag-termelést

Az EurĂłpai BizottsĂĄg meghozta rĂŠgĂłta vĂĄrt dĂśntĂŠsĂŠt: az elszabadult mezőgazdasĂĄgi ĂĄrak ĂŠs a megnĂśvekedett erdőirtĂĄsok miatt jelentősen megszigorĂ­tanĂĄ a bioĂźzemanyagok alapanyagĂĄul hasznĂĄlhatĂł nĂśvĂŠnyek begyűjtĂŠsĂŠt. TĂşllĂŠptĂŠk ugyanis az uniĂłs tisztviselők szerinti kritikus szintet a szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄst egyĂŠbkĂŠnt csĂśkkentő bioĂźzemanyagok hasznĂĄlatĂĄnak nyilvĂĄnvalĂł hĂĄtrĂĄnyai

A bioĂźzemanyagok előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra hasznĂĄlhatĂł, eredetileg ĂŠlelmiszernek termesztett haszonnĂśvĂŠnyek ĂĄra megugrott, megdrĂĄgĂ­tva ezzel magĂĄt az ĂŠlelmiszer előĂĄllĂ­tĂĄst is. Emellett nem kĂ­vĂĄnt mĂŠrtĂŠkben terjed az erdők irtĂĄsa, vagyis sĂŠrĂźl a fenntarthatĂłsĂĄg elve. A Platts az EurĂłpai BizottsĂĄg rĂŠgĂłta vĂĄrt bejelentĂŠsĂŠről szĂĄmol be, mely szerint megszigorĂ­tanĂĄk az EU-ban a bioĂźzemanyagok előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt. Nagyon komoly szigorĂ­tĂĄsrĂłl van szĂł, szĂśgezte le Ferran Tarradellas Espuny, a bizottsĂĄg szĂłvivője BrĂźsszelben. PĂŠldĂĄnak okĂĄĂŠrt a bioĂźzemanyagoknak javĂ­taniuk kell a nettĂł szĂŠndioxid mĂŠrleget, viszont nem jĂĄrulhatnak hozzĂĄ az esőerdők pusztĂ­tĂĄsĂĄhoz ĂŠs szĂĄmos mĂĄr elvĂĄrĂĄs is megfogalmazĂłdott. LĂŠnyegĂŠben vissza kell ĂĄllni a fenntarthatĂłsĂĄgot garantĂĄlĂł termelĂŠsi mĂłdra ĂŠs szintre. Az Ăşj feltĂŠtelek az EU-n belĂźl ĂŠs az importĂĄlt bioĂźzemanyagokra is vonatkoznak, orszĂĄgai ugyanis jĂłrĂŠszt kĂźlső orszĂĄgokbĂłl vĂĄsĂĄroljĂĄk az ĂŠrintett termĂŠkeket.


Az Ăşj elvĂĄrĂĄsokat vĂĄrhatĂłan januĂĄr 23-ĂĄn fogadjĂĄk el a klĂ­mavĂŠdelemre ĂŠs a megĂşjulĂł energiatermelĂŠsre vonatkozĂł rendeletcsomag rĂŠszekĂŠnt. Tavaly mĂĄrciusban az EU vezetői olyan dĂśntĂŠst hoztak, mely szerint 2020-ea a bioĂźzemanyagoknak kell kitenniĂźk a felhasznĂĄlt energiahordozĂłk 20 szĂĄzalĂŠkĂĄt. A jĂĄrmű Ăźzemanyagokba legalĂĄbb 10 szĂĄzalĂŠknyi nĂśvĂŠnyi eredetű Ăśsszetevőt kell keverni.